
Gevelbekleding van hout geeft je woning niet alleen een natuurlijke en warme uitstraling, maar ook voor een unieke uitstraling. Hoe mooi is het om ecologische elementen toe te voegen aan je huis die ook nog eens gemakkelijk te plaatsen en te repareren zijn. Wanneer je op zoek naar de juiste gevelbekleding kom je een wildgroei aan houtsoorten tegen. Een keuze hierin maken is als leek echter niet zo makkelijk. Daarom vertellen we je in deze blog waar je op moet letten en welke houtsoorten altijd scoren.
De benodigde eigenschappen
Laten we beginnen met de verschillende eigenschappen waar het hout voor je gevel aan moet voldoen. Wat ons betreft staat duurzaamheid voorop. Je wilt immers zo lang mogelijk plezier hebben van je gevel. We raden daarom aan om hout te kiezen uit duurzaamheidsklasse 1 en 2, dat gaat gemiddeld 15 tot 25 jaar mee en mits goede montage en onderhoud nog langer. Daarnaast moet je rekening houden met stabiliteit. Je huis wordt blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, dus is het fijn als het hout een temperatuur- en vochtverschil goed kan verdragen.
Dan de plaatsing en het onderhoud: Dit gaat een stuk gemakkelijker met een lichtgewicht houtsoort. Ook de uitstraling is niet onbelangrijk. Maak van tevoren een schets waarbij je goed kunt inschatten of een bepaald profiel en plaatsingsrichting bij jouw woning past. Hou er qua kleur rekening mee dat veel hout met de tijd vergrijst. Tot slot moet je natuurlijk letten op de prijs. Hoe hierbij wel in je achterhoofd dat een duurzame houtsoort over het algemeen een stukje duurder is, maar dat je deze investering ook over een veel langere levensduur kunt afschrijven.
Thermohout voor licht en duurzaam
De eerste houtsoort waar wij fan van zijn is zogenaamd thermisch gemodificeerd hout. Dit hout wordt met warmte behandeld, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd (van klasse 4 naar klasse 2). Dit proces zorgt er dus voor dat je tot wel 25 jaar van het hout kunt genieten. De warmtebehandeling zorgt er daarnaast voor dat vocht, bacteriën en schimmels aan het hout worden onttrokken, waardoor ook het gewicht flink afneemt. Dat betekent meer stabiliteit. Daarnaast is thermohout zeer gebruiksvriendelijk in het onderhoud. Met deze houten gevelbekleding haal je dus gegarandeerd kwaliteit in huis.
Western Red Cedar voor het stevigheid en kleurkeuze
Deze lichtgewicht houtsoort is van nature duurzaam en gaat gemiddeld 15 tot 25 jaar mee. Wij werken daarnaast graag met Western Red Cedar om het gemakkelijk te bewerken is en daardoor ook toepasbaar is voor meer complexere gevels. Qua kleurkeuze kun je met deze cedar je geluk niet op. Met tinten van zeer lichtbruin tot bijna felrood zit er altijd een passende kleur tussen en kies je gemakkelijk een tint die bijvoorbeeld past bij je houten schuttingen.
Hardhout de krachtpatser
Tot slot duurzaamste houtsoort, hardhout, die valt onder duurzaamheidsklasse 1 (25+ jaar). Het fijne hiervan is dat je het onbehandeld kunt plaatsen. Ook kent hardhout een breed scala aan soorten waardoor je een ruime keus hebt in kleur en structuur. Het effect van structuur moet je zeker niet onderschatten! Daarnaast zal je hardhout gevel jarenlang recht blijven staan en kent het een hoge weerstand. Dit zie je weliswaar terug in de prijs, maar dat is wat ons betreft de investering meer dan waard.