OnderhoudTuin

Hoe kies je de beste soorten mulch kiest om je tuin mooi te houden

Mulch doet een groot aantal dingen die je planten willen en nodig hebben, zoals wortels in de schaduw stellen op warme dagen, voorkomen dat vocht verdampt en voorkomen dat onkruid wortel schiet. Maar het is belangrijk om de verschillen tussen mulchmaterialen te leren kennen en hoe je mulch op de juiste manier kunt verspreiden.

Twee soorten mulch

Er zijn twee basissoorten mulch: organisch en anorganisch. Organische materialen – hout, houtsnippers, compost, gemaaid gras en bladeren – zullen ontbinden en de grond verbeteren. Ze gaan een paar jaar mee, waarna je meer moet toevoegen. Bovendien zijn organische mulchsoorten gemakkelijk te verspreiden en kunnen ze geen kwaad als ze door de grond worden gemengd, zoals bijvoorbeeld bij het planten van eenjarige planten of struiken.

Steen daarentegen is bedoeld als een min of meer permanente mulch, die bovenop een laag landschapsweefsel wordt geplaatst en met rust wordt gelaten. Het is de onderhoudsarme optie, maar niet gemakkelijk om in te planten. De belangrijkste vraag is dus: ga ik tuinieren waarbij ik moet graven en mulch opzij moet zetten om sierplanten te planten? Je wilt bij organische mulch blijven als het antwoord ja is.

Kies de juiste mulch

Elke soort organische mulch heeft voor- en nadelen. Stukjes schors zijn bijvoorbeeld overal verkrijgbaar, maar kunnen bij hevige regen wegdrijven. De meeste tuiniers zullen echter houtsnippers kopen. Het is dan ook de meest voorkomende landschapsmulch. Het is goedkoop en gemakkelijk aan te brengen, maar het voegt niet zoveel voedingsstoffen toe aan de grond als sommige andere mulchsoorten. 

Je kunt ook afval van je tuin gebruiken als mulch, zoals gemaaid gras, bladeren en compost. Compost voegt veel voedingsstoffen toe, maar is niet goed in het weghouden van onkruid. Als je thuis composteert, is het geen goed idee om het te gebruiken om bloembedden te mulchen, tenzij je weet dat de compost heet genoeg is geworden om onkruidzaden te doden. Anders krijg je misschien meer onkruid, niet minder!

Tips voor mulchen

Hoewel het proces van mulchen eenvoudig lijkt, zijn er enkele dingen waarmee je rekening moet houden. Dit zijn enkele van onze beste mulchtips.

Bereken hoeveel mulch je moet kopen. Er is niets frustrerender dan de mulch kiezen die je wilt en niet genoeg hebben. Leg je laag mulch ook niet te dik en niet te dun. Reken op zo´n 6 tot 9 centimeter. Alles wat dikker is kan ongedierte herbergen. Dat maakt je tuin minder aangenaam terwijl je tuin een ontspanningsoase moet worden. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button