Woonkamer

Hoe maak je een woning geschikter voor senioren?

Story Highlights
  • Verbeteringen voor een veiligere loopomgeving
  • Drempeloplopen steeds meer toegepast door bedrijven
  • Verwijderen van obstakels
  • Geef gebruiksvoorwerpen een vaste plek
  • Sta op hulpmiddelen voor makkelijker opstaan
  • Goede verlichting geeft verlichting
  • Telefoons voor slechthorenden en slechtzienden

Nederlanders blijven tegenwoordig langer thuis wonen doordat de regelgeving rond verzorgingstehuizen strenger worden. Om dit mogelijk te maken zijn vaak diverse aanpassingen in en rond de woning nodig. Meestal gebeurd dit door familie die echter niet altijd zoveel ervaring hebben met zorghulpmiddelen. In dit artikel vind je zodoende handige tips bij het verbeteren van de woning. 

Verbeteringen voor een veiligere loopomgeving

Met name lopen wordt vaak lastiger op latere leeftijd. De bewegingsvrijheid kan hierdoor wat worden beperkt. Zelfs rond het eigen huis door obstakels zoals trappen en drempels. Zeker wanneer een rollator wordt gebruikt, zijn dit vervelende obstakels. Door drempelhulpen te gaan gebruiken kan het rijden met een rollator een stuk gemakkelijker te maken. Ook kan de kans op vallen worden beperkt.

Tegenwoordig worden de meeste drempeloplopen gemaakt van rubber. Dit materiaal is geschikt voor zowel binnen als buiten. Verder heeft rubber de volgende voordelen:

• stroef waardoor een goede grip ontstaat met de wielen en de vloer
• lagere typen drempeloplopen kunnen worden bijgesneden
• het is relatief zwaar materiaal waardoor extra stabiliteit ontstaat
• vrij zacht materiaal waardoor de kans op krassen wordt beperkt

De drempelhulpen kunnen worden gebruikt in combinatie met een rollator. Wordt deze voornamelijk binnen gebruikt? Dan kan ook worden gekozen voor een binnenrollator. Deze zijn lichter en compacter waardoor ze in huis net even extra makkelijk zijn.


Drempeloplopen steeds meer toegepast door bedrijven

Maar ook bedrijven kiezen steeds meer voor het gemak van een schuine oploop. Dit komt mede doordat drempelhulpen steeds sterker worden. Zelfs zo sterk dat ze al geschikt zijn om te gebruiken voor voertuigen zoals heftrucks, auto’s en pompkarren. Veel rubberen oplopen zijn tegenwoordig al geschikt tot een gewicht van 2500 kilo. Bepaalde typen zijn zelfs bestand tegen een gewicht van 10.000 kilo.

Daarnaast zijn er ook steeds meer maten verkrijgbaar. Zoals extra brede oplopen van wel vier meter breed. Dit kan een handige oplossing zijn voor brede schuifdeuren of overheaddeuren.

Verwijderen van obstakels

Naast het toepassen van drempelhulpen, kan ook het verwijderen van obstakels in de rijroutes handig zijn. Door brede looppaden te creëren wordt het makkelijker om de rollator in huis te gebruiken. Spullen zoals vloerkleedjes, tafeltjes en meubels kunnen lastig zijn. Ook kunnen dergelijke spullen zorgen voor extra kans op struikelen.

Geef gebruiksvoorwerpen een vaste plek

Voor ouderen is het fijn wanneer alles volgens een standaard structuur verloopt. Met name in de eigen woning is het fijn wanneer alles een vaste plek heeft. Hierdoor blijft overzicht behouden. Spullen zullen minder snel kwijt zijn. Met name vaste gebruiksvoorwerpen hebben steeds meer een eigen plek nodig. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld de afstandsbediening, telefoon, sleutels, portemonnee en jas. 

Sta op hulpmiddelen voor makkelijker opstaan

Meestal neemt de hoeveelheid spierkracht af naarmate men ouder wordt. Hierdoor kan lang staan steeds lastiger worden. Bijvoorbeeld in de keuken, het bed of badkamer. Ook opstaan kan hierdoor lastiger worden. Om onnodige extra inspanning en extra valgevaar te voorkomen, kunnen zorghulpmiddelen gebruikt worden. Zoals bijvoorbeeld toiletverhogers, wandbeugels, douchestoelen en bedbeugels. 

Goede verlichting geeft verlichting

Dankzij voldoende en heldere verlichting kan het zicht aardig verbeteren. Voor ouderen kan dit een hele uitkomst zijn doordat het zicht vaak verminderd. Tegenwoordig wordt steeds meer gebruikt gemaakt van Led verlichting. Dit heeft als voordeel dat het goed helder licht geeft. Het contrast zal hierdoor toenemen waardoor objecten en tekst beter zichtbaar worden. 

Telefoons voor slechthorenden en slechtzienden

Vaak wordt het bedienen van een telefoon steeds lastiger. Enerzijds door een slechter zicht en anderzijds door een slechter gehoor. Om te voorkomen dat de gebruiker steeds minder sociale contacten heeft doordat bellen lastig wordt, kan een speciale telefoon worden gebruikt. Deze hebben bijvoorbeeld extra grote toetsen, fotoknoppen, gehoorversterking of beltoonversterking. Ook zijn er telefoons met een alarmknop voor om de hals of pols. Deze kunnen tegenwoordig ook werken via de standaard telefoonlijn. Een abonnement bij een organisatie is hierdoor niet nodig.

Dankzij de beschreven zorghulpmiddelen kan veel ongemak al gedeeltelijk worden voorkomen en behandeld. Uiteraard zijn er nog veel meer zorghulpmiddelen die het leven een stukje aangenamer kunnen maken. Ook blijft de zelfredzaamheid hierdoor langer aanwezig. Voorbeelden van dergelijke handige zorghulpmiddelen zijn te vinden via: Monozorg.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button