BadkamerOnderhoudVloerenWoonruimtes

Siliconenkit verwijderen

Story Highlights
  • Er zijn speciale middelen die helpen kit te verwijderen
  • Maak gebruik van een glasschraper of een stanleymesje
  • Gebruik nagellakremover met aceton voor je handen

Het is vaak een uitkomst, siliconenklit. Soms echter, werken de sterke eigenschappen van siliconenkit je ook behoorlijk tegen en op je zenuwen. Dit doet vooral opgeld als je kit moet verwijderen van tegels en glas en zeker als je per ongeluk kit op je handen krijgt en dat wilt verwijderen. Wij van woningcourant.nl weten dat je kit niet zomaar even verwijdert. Uiteindelijk lukt het wel, gemakkelijk gaat het echter niet.

Siliconenkit verwijderen van tegels

Je staat er niet bij stil als je kit aanbrengt of laat aanbrengen, maar soms is het noodzakelijk oude randen van siliconenkit te verwijderen. Denk in dat kader maar eens aan beschimmelde randen, als de randen loslaten of verkleuren. Want ook de bekende kitranden blijven niet eeuwig hagelwit en hebben ook een houdbaarheidsdatum. Wil je kit verwijderen van glas en van tegels, dan kun je tegenwoordig een beroep doen op allerlei middeltjes die speciaal voor deze klus gemaakt zijn. Zonder die hulpmiddelen is het nagenoeg onmogelijk om de sterke kitranden en de resten te verwijderen.

Siliconenkit verwijderen van glas

Met een speciale siliconen verwijderaar is het gemakkelijker om siliconenkit van tegels en glas te halen. Je werkt met een borstelen een spatel om de oude resten weg te nemen. Er zijn ook nog weer speciale middeltjes per ondergrond beschikbaar. Wees in elk geval altijd voorzichtig, voor je het weet heb je ook de tegels beschadigd en dat is niet de bedoeling uiteraard. Bij je werkzaamheden kun je gebruik maken van een glasschraper of een stanleymes. Juist met deze hulpmiddelen is voorzichtigheid geboden om te zorgen dat je geen schade aanricht.

Laat de siliconenkit weken en verwijder het daarna

Behalve een speciaal middel om siliconenkit te verwijderen, wil slaolie ook nog wel eens helpen. Met slaolie op een doek maak je de kitranden goed nat. Je laat het vervolgens enige tijd inwerken. Daarna kun je, als het goed is, de kitranden gemakkelijk verwijderen. Je kunt ook gebruik maken van nagellakremover of wasbenzine. Breng dit aan op een schuursponsje en laat nu opnieuw de siliconenkit weken in de remover of wasbenzine. Je wacht opnieuw even om vervolgens kitresten te verwijderen.

Oude siliconenkit verwijderen van handen

Dan de handen. Kit op je handen is iets dat zich maar moeilijk even laat verwijderen. Het kan echter wel. Je begint met het boenen op de plek waar kit zit met zeep en met water. Daarna breng je nagellakremover aan op de plek waar kit zit en wrijf je dit in. De kit op je handen zal vervolgens loslaten waarna je het prima kunt verwijderen. Let op; je dient dan wel nagellakremover te gebruiken waarin aceton is opgenomen. Sanders heeft het wrijven totaal geen zin.

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van chemicaliën

Wanneer je werkt met chemicaliën zoals aceton of wasbenzine, is het belangrijk om gepaste veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag altijd beschermende handschoenen om je huid te beschermen tegen irriterende stoffen. Zorg er ook voor dat de werkruimte goed geventileerd is. Open ramen en deuren om voldoende luchtcirculatie te garanderen en om inademing van schadelijke dampen te voorkomen. Bij het gebruik van sterkere chemicaliën kan het zelfs aan te raden zijn om een geschikt ademhalingsmasker te dragen. Deze voorzorgsmaatregelen helpen om potentiële gezondheidsrisico’s te minimaliseren, zoals huidirritatie of ademhalingsproblemen.

Milieuoverwegingen bij het verwijderen van siliconenkit

Bij het verwijderen van siliconenkit is het ook belangrijk om rekening te houden met het milieu. Chemicaliën en kitresten moeten op een verantwoorde manier worden afgevoerd. Vermijd het wegspoelen van chemische resten in de gootsteen, omdat dit schadelijk kan zijn voor het waterleven en de waterkwaliteit. Informeer bij je lokale afvalverwerkingsfaciliteit over de juiste manier om deze materialen af te voeren. Overweeg ook het gebruik van milieuvriendelijkere alternatieven, zoals biologisch afbreekbare kitverwijderaars. Deze producten bieden vaak een effectieve oplossing zonder de schadelijke impact op het milieu.

Alternatieven voor commerciële producten

Voor degenen die liever natuurlijke of minder agressieve middelen gebruiken, zijn er verschillende alternatieven voor commerciële kitverwijderaars. Een mengsel van bakpoeder en azijn kan bijvoorbeeld een effectieve, milieuvriendelijke oplossing bieden. Breng een pasta van bakpoeder en azijn aan op de kit, laat het inwerken, en schraap het vervolgens voorzichtig weg. Een andere optie is het gebruik van warmte. Een föhn kan worden gebruikt om de kit op te warmen en zo te verzachten, waardoor het makkelijker te verwijderen is zonder het gebruik van chemicaliën. Deze methoden zijn niet alleen veiliger voor het milieu, maar ook voor mensen en huisdieren in de omgeving.

Preventieve maatregelen voor toekomstige kitproblemen

Naast het verwijderen van oude kit is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om toekomstige problemen te vermijden. Zorg ervoor dat je de juiste kit kiest voor de specifieke toepassing. Siliconenkit is bijvoorbeeld ideaal voor vochtige ruimtes vanwege zijn waterbestendige eigenschappen. Bij het aanbrengen van nieuwe kit is het cruciaal om het oppervlak grondig te reinigen en te drogen. Dit zorgt voor een betere hechting en voorkomt vroegtijdig loslaten. Regelmatig onderhoud en inspectie van kitvoegen kunnen ook helpen om vroegtijdige slijtage te identificeren, zodat je tijdig kunt ingrijpen voordat complete vervanging nodig is.

Gereedschap en technieken

Naast de reeds genoemde glasschrapers en stanleymessen, zijn er nog andere gereedschappen en technieken die het verwijderen van siliconenkit kunnen vergemakkelijken. Zo kan een siliconenkitverwijderaar, die speciaal is ontworpen voor het verwijderen van kit, zeer handig zijn, vooral voor hardnekkige resten. Een andere nuttige techniek is het gebruik van een warmtepistool om de kit te verzachten, waardoor deze gemakkelijker te verwijderen is. Bij het werken met deze gereedschappen is het belangrijk om voorzichtig te zijn en het oppervlak niet te beschadigen, vooral bij gevoeligere materialen zoals natuursteen of hout.

Gerelateerde artikelen

Back to top button