Onderhoud

Het onderhoud van je wasdroger

Story Highlights
  • Wasdroger is veroorzaker van de meeste huisbranden
  • Onderhoud zelf de wasdroger en schakel een specialist in
  • Een goed onderhouden wasdroger heft een langere levensduur

De wasdroger geldt als dé veroorzaker van huisbranden. Meer dan welk ander apparaat dan ook is de wasdroger door de combinatie van warmte en stof gevoelig voor brand. Juist ook om die reden is het onderhoud van de wasdroger zo belangrijk. Een aantal onderhoudswerkzaamheden kun je zelf doen, andere belangrijke onderhoudswerkzaamheden laat je door de specialist uitvoeren. Nadat wij van woningcourant.nl je eerder al vertelden over het geven van een nieuwe kleur aan de kozijnen, helpen we je nu om de wasdroger op de juiste wijze te onderhouden.

Zorg voor schone filters

Wat je zelf prima kunt doen is zorgen dat de filters schoon blijven. Het reinigen van de binnenkant van de wasdroger kun je ook prima zelf voor rekening nemen. Het is daarnaast verstandig de essentiële onderdelen te laten controleren door een expert op het gebied van de wasdroger. De specialist zal dan de machine helemaal uitzuigen en ontdaan van stof. Voorts worden de dichtingen gecontroleerd. De condenswaterafvoer is ook een onderdeel dat na verloop van tijd enige inspectie verdient, en dat geldt ook voor de afvoerslang. Zeker het stofvrij maken van de wasdroger maakt de kans op brand al een stuk kleiner.

Kortere droogtijd en een langere levensduur

De specialist zal ook de VDE-meting verrichten. Dan worden zaken als lekstroom en de isolatieweerstand gemeten. Dit zijn werkzaamheden die je niet zelf uit kunt voeren. Dat geldt ook voor het controleren van het verwarmingselement. Behalve dat een schone en gecontroleerde droger veiliger is, heeft een schone droger ook een kortere droogtijd en slijt de machine bovendien minder snel. De levensduur neemt toe en de wasdroger is na het werk van de specialist écht veilig. Als je niets doet aan onderhoud bestaat de kans op brand en zal de machine eerder mankementen gaan vertonen. Veel voorkomende mankementen zijn onder meer een verstopte pluizenzeef en een wasdroger die de was niet droog krijgt. In de meeste gevallen is er dan een sensor vervuild. Dit kan veroorzaakt worden door onder andere restanten van wasverzachter en wasmiddel. Overigens zit op de trommel zelf een chroomstalen sensorstrip.

Ontvet de wasdroger met azijn

Je kunt zelf je wasdroger prima ontvetten met azijn, ook dat heeft namelijk een goede uitwerking op de conditie van de wasdroger. Maakt je trommel lawaai, dan kan er sprake zijn van een muntstuk dat tussen de trommelrand geraakt is. Het kan echter ook slijtage zijn aan het lagerwerk van de wasdroger.

Gerelateerde artikelen

Back to top button