Woonruimtes

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Schimmel in huis is misschien wel de grootste nachtmerrie van elke woningbezitter. Het is in veel gevallen een teken dat het niet goed is gesteld met de luchtvochtigheid in huis. Daarnaast kunnen schimmels veel risico’s opleveren. Niet alleen voor het huis en je inboedel, maar ook voor de eigen gezondheid. Je moet dus schimmel in huis verwijderen. Maar voordat je bestrijdingsmiddelen gebruikt is het eerst belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Voorkomen is immers beter dan genezen. Maar hoe ontstaat schimmel in huis? En hoe los je het op?

De beste leefomgeving voor schimmels

Schimmels zullen niet ontstaan als ze niet kunnen voortbestaan in een omgeving. Ze hechten zich enkel op plekken waar ze zich echt op hun gemak voelen. Waar ze verder kunnen groeien. De beste leefomgeving voor een schimmel is een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kan de schimmel zich beter op oppervlakken hechten. Ook vinden ze het erg prettig leven bij wat hogere temperaturen. Dit is dan ook de reden dat schimmels meestal ontstaan in de badkamer. Dit is een ruimte met een relatief hoge luchtvochtigheid en de temperatuur ligt er meestal een paar graden hoger dan in de rest van het huis.

Indicatie van slechte luchtkwaliteit

Natuurlijk word je er niet gelukkig van als je een grote schimmelplek in huis ontdekt. Toch kun je dit ook positief benaderen. Schimmels zijn namelijk een indicatie dat het niet goed is gesteld met de luchtkwaliteit in huis. Dat is geen goed nieuws, maar dit betekent wel dat je er nu iets aan kunt doen. Als een slechte luchtkwaliteit onopgemerkt blijft kan dit immers ook risico’s voor de gezondheid opleveren. Nu weet je ervan en kun je stappen ondernemen om dit op te lossen.

Pak het onderliggende probleem aan

Veel mensen maken de fout om telkens heftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Natuurlijk, de schimmel zal tijdelijk verdwijnen. Besef echter wel dat je hiermee enkel de symptomen bestrijdt. Je lost immers het onderliggende probleem niet op. De kans is dan ook groot dat de schimmel weer net zo hard terugkomt en je weer aan de slag kunt met allerlei middeltjes. In de tussentijd levert dit wel risico’s op voor de gezondheid, je meubels, de muren en plafonds. Daarom is het belangrijk om bij de eerste schimmelplekken al direct aan de bel te trekken.

Bij een klein beetje schimmel op de voegen in de badkamer hoef je meestal weinig te doen. Goed ventileren en schoonmaken is dan vaak voldoende. Ontdek je echter grote schimmelplekken op meerdere plekken in huis? Dan wijst dit op een groter probleem. Denk aan gebrek aan ventilatie, lekkages of optrekkend vocht.

Is de schimmel erg heftig en heb je geen idee hoe je dit moet oplossen? Dan doe je er goed aan om een deskundige in te schakelen. Deze zal niet alleen zijn uiterste best doen om de schimmel te verwijderen, maar zal er tevens voor zorgen dat het onderliggende probleem wordt ontdekt én opgelost. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button