Woonkamer

Wat kost het om een open haard aan te leggen?

Story Highlights
  • Kosten openhaard
  • Huidige situatie
  • Type haard

Er warmpjes bij zitten wil iedereen. En sfeer in huis brengen eveneens. De grote wens van velen is dan ook te mogen genieten van een grote open haard.

Laten we eens met een belangrijke regel in huis vallen: dat huis – waar we net in zijn gevallen – is nooit af. Nooit. Altijd is er wel iets om te verbeteren en zodra je aan het ene project net de laatst ehand hebt gelegd, is er wel weer wat anders waar je maar wat graag je tanden in wilt zetten. Dat is niet zo raar, want smaken veranderen met de tijd. Zodra je welk element van je woonkamer – of andere ruimte dan ook – me bent, is het tijd voor verandering. Daarvoor praat je met een professional op dit gebied of je steekt lekker zelf de handen uit de mouwen.

Wie dit karwei ook maar uit mag voeren, er gaat nogal wat werk verzet worden. En dit zal uiteraard in de kosten lopen. Wacht dus nog maar even met openhaardhout aanschaffen totdat jij helemaal zeker bent van je zaak en een idee hebt van hoe jouw woning er de komende tijd gaat uitzien. En datzelfde geldt natuurlijk voor je bankrekening.

Kosten

Kijk, we weten niet precies wat jij wilt, dus laat staan wat je al op het oog hebt. Bovendien zijn er tal van leveranciers, dus wij hebben geen idee van wat jij zult gaan besteden aan een open haard. Maar we weten wel hoe die prijs uiteindelijk berekend zal worden! Qua merken en type kachel of haard lopen de kosten zeer uiteen. Maar die worden dan ook weer mede bepaald door de afmetingen. Bovendien is er een heel belangrijke rol weggelegd voor het vermogen, het vuurzicht en de bekleding. Goed, kleine spoiler: je zult het niet onder de €1000 kunnen houden. Reken voor de veiligheid maar vast het dubbele.

Wat is er al?

Heb je al de juiste ruimte en omstandigheden om een haard of kachel kwijt te kunnen? Want het is natuurlijk mogelijk dat je eerst nog een flink deel van je woonkamer zult moeten verbouwen voordat die kachel er überhaupt in kan komen te staan. Bovendien moet er een perfect werkend rookkanaal aanwezig zijn. Is dat er nog niet? Dat is in principe geen probleem. Maar de aanleg ervan tikt het prijskaartje wel behoorlijk aan. Er moet immers in betonnen vloeren, muren en wanden geboord worden, de rookgasafvoer dien je af te timmeren en je hebt plek nodig voor een rookgasventilator. 

Type

Soms moet je roeien met de riemen die je hebt. Want het is niet altijd mogelijk of praktisch om de verwarming in te bouwen die je wilt. Een open haard is prachtig, maar de kosten zijn hoog en in een kleinere woonkamer is zo’n kachel niet geschikt, In dat geval kun je beter een gashaard nemen. Voordat je een besluit neemt, raden we je aan om eens goed al je opties af te wegen en te zien wat nou het beste bij je past en waar je het meeste aan hebt.

Veel succes!

Gerelateerde artikelen

Back to top button