Onderhoud

Mieren bestrijden met baking soda

Story Highlights
  • Liever geen mieren in je huis
  • Maak gebruik van krijt
  • Mieren weg door baking soda

Iedereen juicht als het voorjaar wordt en we richting de zomer gaan. Het is echter ook de periode dat we weer met insecten te maken krijgen. Dat kan toch wel voor behoorlijke overlast zorgen. We gaan het hier over mieren hebben. Een dapper en moedig volkje, maar niet echt gewenst in je huis. We leggen je hier uit wat je kunt doen als je met mieren in je huis te maken hebt.

Bijzonder volk, de mieren

Mieren dus, een bijzonder volkje hoor. Hebben we het over een mierenkolonie dan hebben we het over een koningin, werksters (vrouwtjes) en soms enkele jonge mannetjes en maagdelijke koninginnetjes. Er zijn vooral veel werksters die onderling de taken verdelen. Die taken die de mieren, soms dus in jouw huis, uitvoeren zijn onder meer verkennen, voedsel verzamelen, nest onderhouden, soldaten en kinderen verzorgen. Is het nest groot genoeg? Dan wordt een lichting van de opgroeiende larven opgekweekt tot mannetjes en koninginnetjes. Die paren in de lucht, waarna de mannetjes snel sterven en de koninginnen snel op zoek gaan naar een nieuw nest.

Mieren in je huis

Het laatste wat je wilt is mieren in je huis. Je ziet er eerst één, dan toen en dan zie je er heel erg veel. Een moer komt zelden alleen en voor je het weet heb je een heel leger aan moeren in je woning. Niet bevorderlijk natuurlijk. Wat je kunt doen is krijt gebruiken. Zet een lijn rond de deur en ramen. Ja, je tekent gewoon een lijn met krijt. Over de reden waarom is nog veel onduidelijk, maar op de een of andere manier zullen de mieren niet over de lijn komen. In krijt zit vermoedelijk een stofje waar mieren niet echt dol op zijn. Je kunt ze ook op afstand houden met geuren. Citroensap bijvoorbeeld is ene probaat middel, mieren hebben ene hekel aan zure luchtjes. Vers citroensap houdt mieren buiten de deur en op veilige afstand. Je weekt gewoon wat watjes in citroensap en legt dit op plekken waar je de mieren gezien hebt. Knoflook helpt ook. Pel teentjes knoflook en leg dit eveneens op plekken waar je mieren gesignaleerd hebt. Koffiedik strooien helpt ook, zoals ook babypoeder iets is waar mieren een hekel aan hebben.

Mieren bestrijden met baking soda

Het mieren bestrijden kan je ook aanpakken door gebruik te maken van baking soda, iets dat je ook wel in de winkel vindt onder de naam zuiveringszout. Baking soda is altijd beter dan de chemische middelen die te koop aangeboden worden. Wat je doet is een mix van gelijke delen maken van baking soda en poedersuiker. Dit roer je vervolgens goed door. Mieren zijn zoals bekend gek op zoetigheid en komen meteen op dit mengsel af. Het is niet verstandig om gewone suiker toe te passen. Mieren ontdekken dan namelijk het verschil tussen suiker en baking soda – want gek zijn de kleine diertjes niet- en dat is nou precies niet de bedoeling. Het gebruik van baking soda is een effectief middel om iets tegen de mierenplaat te doen. Strooi het gemaakte mengsel op plekken waar je ze hebt zien zitten. Baking soda heeft invloed op de PH waarde en is een fataal product voor mieren als ze het binnenkrijgen.

Baking soda kopen

Verstandig dus om als je iets aan de mieren in je huis wilt doen snel baking soda te kopen. Duur is dit niet en het is eveneens niet moeilijk verkrijgbaar. Er zijn supermarkten die het hebben opgenomen in het assortiment, al dien je dan wel te kijken naar de andere benaming, namelijk zuiveringszout. Zaken als Kruidvat, drogisten, natuurvoedingswinkels en apotheken verkopen het ook. Je hebt al baking soda voor een paar euro.

Gerelateerde artikelen

Back to top button