Onderhoud

Mooie gezonde gevel

Story Highlights
  • Niets mooier dan een gezonde gevel
  • Zorg voor voldoende ventilatie
  • Gebruik van diverse materialen

Een degelijke gevel vormt de basis voor een gezond binnenklimaat in je gebouw. Met de juiste bekleding ervan, kan je er nog mee uitpakken ook.

Laagje lucht

Je kan een kamer ventileren, een kast en zelfs je mening. Maar wist je dat je ook je gevel kan ventileren? Kort samengevat zit er bij een geventileerde gevel lucht tussen de isolatie en de buitenste laag van het gebouw. De luchtstroom zorgt mee voor het regelen van de temperatuur. In de zomer brengt het wat verkoeling tegen de hitte en in de winter vormt het een laagje extra isolatie tegen de koude. Bovendien kan vocht makkelijker verdampen. Condens en vochtige muren in huis worden zo vermeden. Het extra laagje lucht werkt dus mee aan een gezond en aangenaam
binnenklimaat. De functie van de buitengevel, de schil van het gebouw, is bescherming bieden tegen de weerselementen. Je kan het vergelijken met kleding in laagjes. Dat heeft ook als doel te beschermen, ventileren en isoleren.

Geen beperking

Voor de buitengevel is er een ruime keuze uit de meest uiteenlopende materialen: hout, keramiek of metaal, noem maar op. Elk hebben ze hun voor- en nadelen. Je kan als gevelbekleding ook platen monteren die speciaal voor dit doel vervaardigd zijn uit steenwol. Steenwol wordt gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente, en is volledig recycleerbaar. Het wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal, maar het kan dus ook in hardere vorm toegepast worden als buitenste laag van je geventileerde gevel. Het grote voordeel van de panelen is dat er bijna geen beperkingen zijn in vormen en kleuren. Je eigen creativiteit vormt de beperkende factor. Bovendien kan het aan alle gebouwen gemonteerd worden, ongeacht hun functie.

Perfecte combinatie

Zoals eerder aangehaald, kan de geventileerde gevel van een gebouw afgewerkt worden met een houten gevelbekleding. Je ziet steeds vaker in de moderne woningbouw, dat wordt teruggegrepen naar hout als bescherming tegen de invloeden van het grillige klimaat. Zo vreemd is dat natuurlijk niet. Het heeft zijn deugdelijkheid reeds bewezen. Bovendien is het een hernieuwbare grondstof mits voldaan wordt aan de nodige eisen op het vlak van duurzaam bosbeheer. Natuurlijk is hout ook gewoon mooi. Het nadeel is wel dat het geregeld wat behandeling nodig heeft en het is niet brandveilig. Het zou ideaal zijn om de warme uitstraling van hout te combineren met de voordelen
van de gevelplaten uit steenwol. Goed nieuws: dat kan! Er bestaan panelen met een houtlook. Ze zijn niet te onderscheiden van echt hout en combineren de voordelen van beide: mooi, duurzaam, onderhoudsarm en brandbestendig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button