Tuin

Op deze manier bestrijd je bladluis

Story Highlights
  • Bladluis is zeer schadelijk voor planten
  • Met larven van het lieveheersbeestje los je het probleem op
  • Gemiddeld eten larven 120 bladluizen per dag

Als je planten te maken hebben met bladluis dan is het zaak zo snel mogelijk in te grijpen. Dit kun je het best doen met behulp van lieveheersbeestjes larven. Dan namelijk bestrijd je de bladluis op de meest biologische en ecologische wijze. Wat je doet is niets meer dan het bijplaatsen van een stukje natuur.

Bladluizen zijn dol op bladsappen en scheiden honingdauw uit

Bladluizen zijn gek op de bladsappen uit bloemen, planten, struiken en bomen. De bladluis is afhankelijk van de sappen om te kunnen groeien. Aan de andere kant scheiden de luizen honingdauw uit. Deze substantie kan ervoor zorgen dat bloemen, planten, struiken en bomen ziek worden. De groei stagneert en uiteindelijk kan er zelfs sterfte optreden. Zo schadelijk kunnen bladluizen dus zijn. Nog een nadeel van de afscheiding van honingdauw is dat het mieren en wespen aantrekt. En ook daar zit je vaak niet op te wachten.

Zo bestrijd je bladluis of effectieve en milieuvriendelijke wijze

Wat kun je nou beter doen dan de natuurlijke vijand van de bladluis inzetten ter bestrijding? Niets toch? Vandaar dat bladluizen bestrijden een kwestie is van het laten aanrukken van de larven van lieveheersbeestjes. Op die manier bestrijd je de bladluis op een zeer eenvoudige, effectieve en milieuvriendelijke wijze. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand van de bladluis De jonge lieveheersbeestjes kunnen nog niet vliegen en ze moeten bladluis eten om uit te groeien tot een volwassen lieveheersbeestje.

Larven eten ruim honderd bladluizen per dag

Om in leven te blijven zullen de larven dus simpelweg zoveel mogelijk bladluizen verorberen. Gemiddeld genomen eten de larven 120 bladluizen per dag. Voor de goede orde, een volwassen dier eet er tachtig. Door gebruik te maken van de larven van deze prachtige, gestippelde beestjes verander je amper iets aan de natuur. Je breidt de natuur slechts een stukje uit. Daarom is het de meest milieuvriendelijke manier om van je bladluizen af te komen. Heb je rozen en bloeiende planten met bladluis? Dan zet je tussen de 5 en 10 larven uit per rozenstruik tot 75 centimeter. Is de struik groter, verdubbel het aantal dan. In je moestuin plaats je tussen de drie en de vijf larven per plant. De larven beginnen onmiddellijk te eten. Je bestelt de larven heel simpel online. Het is vervolgens wel zaak ze na aankomst meteen uit de envelop te halen en ze zo snel mogelijk uit te strooien over de bloemen en planten. Vervolgens is het nog slechts een kwestie van afwachten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button