TrendsWoonruimtes

Op zoek naar een nieuwe haard? Kies het model haard die bij jouw interieur past

Welke soort haard je ook kiest: het is een geweldige manier om warmte, sfeer en stijl toe te voegen aan elke kamer in jouw huis. Het is belangrijk om eerst te weten welke type haard je wil. Kies je bijvoorbeeld voor een elektrische haard, een gaskachel of juist voor een houtkachel? 

Maar als je dit hebt gekozen, dan moet je ook nog het model kiezen. Met zoveel opties op de markt kan het moeilijk zijn om te weten welk model haard het beste bij jouw interieur past. Of je nu op zoek bent naar iets dat een statement maakt of iets dat past in jouw bestaande interieur, er is een haard voor iedereen. We vertellen je in dit artikel meer over de 3 populairste modellen haarden van dit moment. 

Een inbouwhaard

Denk je erover om je haard in te bouwen? Dit is een perfecte keuze als je een nieuwbouwhuis hebt gekocht, aangezien de haard letterlijk wordt ingebouwd in de muur. Je kunt dan namelijk de constructie helemaal naar jouw situatie en smaak aanpassen. Als je eerder een traditionele open haard hebt gehad, dan is het ook mogelijk om te kiezen voor een inbouwhaard. Het inbouwen vraagt dan alleen veel ingrijpendere werkzaamheden en dit is ook direct veel kostbaarder, waardoor vaak een inzethaard wordt geadviseerd. 

Een vrijstaande haard

Als je een haard wil die redelijk eenvoudig te plaatsen is, dan is een vrijstaande haard de beste keuze. Je plaatst een vrijstaande haard dan ook niet in of aan een muur, maar je kunt ‘m plaatsen waar je wenst. Zo kun je ‘m plaatsen dichtbij een wand of juist in het midden van een ruimte. Op die manier kun je er echt omheen zitten. Een ander voordeel is dat het optimaal warmte kan afgeven, doordat er geen belemmering is door bijvoorbeeld een ombouw die is geplaatst. Wel is het goed om bij bijvoorbeeld een houtkachel rekening te houden met het rookkanaal. 

Een hangende haard

De naam zegt het al: bij een hangende haard maakt deze geen contact met vloer. Deze hangt dus volledig vrij van de grond. Als je kiest voor een hangende haard, dan wordt dit ook wel gezien als een stukje kunst. Je maakt dan ook een statement! Naast de prachtige uitstraling, is het ook een praktische oplossing als je een kleinere ruimte hebt waar de kachel in moet komen. Dit komt doordat een hangende haard weinig ruimte in beslag neemt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button