OnderhoudWoonruimtes

Saldering en andere financiële voordelen van zonnepanelen

Kies je voor zonne-energie, dan maak je niet alleen een goede keuze voor het milieu. Je zult namelijk al snel merken dat je energierekening ook flink omlaag gaat. Pak je het slim aan, dan kan het zelfs gebeuren dat je jaarlijks geld terug krijgt op de nota voor stroom in plaats van een rekening. Hoe kun je maximaal profiteren van de salderingsregeling en andere financiële voordelen van zonnepanelen?

Geld terug met de salderingsregeling

De energie die je met de zonnepanelen opwekt, wordt direct gebruikt binnen jouw huishouden. Gebruik je minder dan je opwekt, dan wordt deze energie teruggegeven aan het energienetwerk. Teveel opgewekte energie gaat dus nooit verloren. De energiemaatschappij heeft voordeel wanneer jij met je zonnepanelen energie levert aan het energienetwerk, daarom krijg je voor deze energie betaald. Dit wordt de zogenaamde salderingsregeling zonnepanelen of kortweg salderen genoemd. Volgens de wet moet de energiemaatschappij een redelijk tarief rekenen voor de terug geleverde stroom. De meeste energieleveranciers betalen je het kale leveringstarief. Greenchoice hanteert bijvoorbeeld een hoger tarief voor de eerste 2.000 kilowattuur van €0,08 per kWh.

Factoren die opbrengst zonnepanelen bepalen

Sommige huishoudens leveren over een heel jaar gezien zoveel stroom dat zij helemaal geen geld meer hoeven te betalen voor stroom. Sterker nog: als je het slim aanpakt, krijg je alleen nog maar geld toe op je jaarnota. Er zijn een aantal factoren die bepalen of jouw zonnepanelen meer opleveren dan je gebruikt. Allereerst is het aantal zonnepanelen belangrijk. Hoe meer zonnepanelen je hebt, des te meer stroom wek je op. Daarnaast is de stand van je dak belangrijk. Zijn de zonnepanelen op het zuiden gericht? Dan pak je de meeste zonnestralen en wek je meer energie op. Bovendien kan het soort zonnepaneel en de aan- of afwezigheid van schaduwbronnen verschil maken in de opbrengst. Tot slot lever je meer stroom terug als je zuinig bent met de energie die je gebruikt.

Overheid stimuleert aankoop zonnepanelen

Om te kunnen profiteren van de financiële voordelen van zonnepanelen, zal je eerst moeten investeren. Ook al kun je niet langer gebruik maken van een landelijke subsidie, de overheid kent nog steeds bepaalde regelingen die de investering in zonnepanelen stimuleren. Zo kan je de btw die je betaalt voor het kopen en installeren van zonnepanelen terug krijgen. De salderingsregeling die we nu kennen, gaat in de toekomst wel veranderen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling vervangen door een terugleveringssubsidie die door de overheid wordt uitgekeerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button