Subsidie zonnepanelen in 2021
- Subsidie zonnepanelen in 2021
- Op de schop
- De aanschaf
- Subsidie aanvragen
Tijden veranderen en dat merk je ook aan de manier waarop de subsidie voor zonnepanelen geregeld wordt. Die gaat in 2021 op de schop. Wat betekent dat voor jou?
Een heleboel, kunnen we wel zeggen. Want de situatie is op dit moment nog zo mooi. Van welke ‘generatie’ jouw zonnepanelen ook maar zijn, het aantrekkelijke is dat ze meer opleveren dan jij verbruikt. Dat wordt salderen genoemd: alle stroom die jij niet verbruikt, wordt teruggeleverd aan het energiebedrijf waarbij jij bent aangesloten. Jij betaalt maandelijks minder en houdt rekening met het milieu, dus iedereen is blij. Nou ja, bijna iedereen, zo blijkt dus. Oompje Regering trekt namelijk een diepe frons.
Op de schop
Waarom willen we af van een systeem waar alle betrokken partijen baat bij hebben? Het probleem is controle. Transparantie. Efficiëntie. Wat kunnen energiebedrijven precies rekenen aan jouw stroomkosten en hoe is dat bedrag precies samengesteld? Laten we zeggen dat je per kWh stroom zo’n 20 eurocent betaalt. Daarvan betaal je maar 6(!) cent daadwerkelijk aan energie. Daar komt nog 10 eurocent aan belastinggeld bovenop en 4 cent btw. Waar het de overheid nu om gaat – en daadwerkelijk een punt heeft – is het feit dat je van het geld dat je terugvordert omdat je gebruikmaakt van zonnepanelen, ook de belasting terugkrijgt die de maatschappij eigenlijk aan de overheid zou moeten betalen. En een instituut als de overheid laat dat niet zomaar gebeuren.
Is de aanschaf van zonnepanelen nu eigenlijk voor niks geweest?
Oh nee hoor, beslist niet! Integendeel, blijf lekker profiteren van jouw zonnepanelen in Friesland, Brabant of waar dan ook. Want landelijk gaan er een aantal zaken veranderen, het salderingssysteem zoals we dat nu kennen houdt in 2021 op te bestaan. Maar daarvoor in de plaats komt nu een nieuwe regeling. In wezen verandert er voor jou niet heel veel. Jij krijgt nog steeds het energie bedrag terug voor de stroom die je niet gebruikt. Inclusief die belasting. Alleen wordt dat laatste nu door de overheid uitgekeerd. Die bepaalt vanaf nu hoe hoog de subsidie per kWh gaat worden. En dat is maar goed ook, anders zou het voor consumenten een stuk minder aantrekkelijk worden om zonnepanelen aan te schaffen. Dat wordt nu nog steeds vanuit de overheid aangemoedigd, door voor gebruikers en geïnteresseerden in wezen niets te veranderen. Althans, het resultaat blijft voor hen dus hetzelfde.
Subsidie aanvragen
Dat betekent wel dat jij zelf de nieuwe subsidie straks moet aanvragen. Daarvoor zul je wel eerst moeten kunnen aantonen hoeveel stroom jij teruglevert aan de energiemaatschappij. Stukje bij beetje worden er dan ook vanuit de overheid slimme meters in alle huishoudens geplaatst. Deze zijn niet optioneel maar verplicht. Hierop wordt namelijk geregistreerd wat jou geleverd wordt en hoeveel jij precies retourneert. Hierdoor wordt het zowel voor jou als voor de overheid duidelijk hoe hoog het bedrag is dat aan jou al worden uitgekeerd voor teruggeleverde energie.