Woonruimtes

10 tips voor een strak interieur

Story Highlights
  • Less is more bij een strak interieur
  • Neem afscheid van radiatoren
  • Denk aan inbouwspots in het plafond

Je wilt graag een strak interieur? We vertellen je hoe je dat nou precies aan kunt pakken. Zeker is dat een gedegen voorbereiding essentieel is. Je kunt in dat kader zelfs denken aan het maken van een plattegrond in 3D uitvoering. Overigens wordt een strak interieur vaak een modern interieur genoemd. Dat hoeft echter niet het geval te zijn, een strak interieur kan ook prima een klassiek of industrieel karakter hebben. Zeker is dat een strak interieur altijd zorgt voor rust, frisheid en tijdloosheid. Het zijn ook precies de redenen waarom mensen vaker en vaker voor een strak interieur gaan. Houd er wel rekening mee dat het nu wellicht toch eens tijd is afscheid van bepaalde meubels en accessoires te nemen. Meubels en accessoires waar je toch al je twijfels bij had. Hak de knoop door en neem afscheid. Lees hier tien tips voor een strak interieur.

Rechte lijnen zijn erg belangrijk binnen een strak interieur

Rechte lijnen vormen de basis van een strak interieur. Dat neemt niet weg dat je best ronde objecten in je interieur op kunt nemen, dat maakt het interieur zelfs wat meer speels. In de aanblik echter, moet de focus toch vooral gericht zijn op rechte belijning.

Niet teveel kleuren

Het is belangrijk om binnen een strak interieur niet teveel kleuren te gebruiken. Overdaad schaadt. Je kunt gerust kleuren gebruiken, maar zoek het dan vooral in contrasterende kleuren. Met een of twee basiskleuren kom je al een heel eind. Als je aan contrasterende kleuren denkt, denk je vaak meteen aan zwart-wit. Er zijn echter meer mogelijkheden. Laat in elk geval felle kleuren niet de overhand krijgen.

Beperk het gebruik van meubels en accessoires

Streef je een strak interieur na? Beperk dan het gebruik van meubels en accessoires. Less is more namelijk, als je een strak interieur wenst. Beperk dus het aantal meubels en zeker de accessoires. Kies eerder voor het minimalistische en zorg altijd voor een opgeruimd interieur. Want ook dat is kenmerkend voor een strak interieur.

Heel belangrijk is het gebruik van natuurlijk daglicht

Heel belangrijk voor een strak interieur is ook dat er voldoende natuurlijk daglicht is. Voldoende ramen zijn bittere noodzaak als je dit natuurlijke daglicht in alle hoeken en gaten van je interieur wenst. Om daglicht te realiseren zijn meerdere opties mogelijk. Kun je nou weinig met de ramen of heb je er gewoon te weinig? Ga dan werken met reflecterend materiaal. Je kunt ook veel witte materialen gebruiken om het lichter in de ruimte te maken.

Kies voor spots voor het plafond

De verlichting dan, want in de avonduren wil je natuurlijk wel voldoende kunstlicht hebben. Je hebt vaak functioneel licht nodig en wilt aan de andere kant ook sfeerverlichting. In veel huizen vind je nog armaturen. En juist die wens je niet in je strakke interieur. Het verstoort immers de strakke, rechte lijnen. Wat je kunt doen in een dergelijk geval is kiezen voor spots voor het plafond. Spots heb je tegenwoordig in tal van verschillende uitvoeringen en ook over het kleurenpalet hoef jij je nooit zorgen te maken.

Zorg voor een strak plafond

Ook al essentieel als jij een strak interieur wilt bewerkstelligen, is een strak plafond. Is sprake van een oud en beschadigd plafond, dan doet dat afbreuk aan een strak interieur. Je kunt daarop besluiten het plafond zo strak  mogelijk in een mooie kleur te schilderen. Een andere optie is kiezen voor een spanplafond. Je plaatst dan een kunststofdoek strak tegen het plafond aan. Ook een dergelijk doek heb je tegenwoordig in erg veel verschillende en dus altijd passende kleuren. Sterker nog, je hebt ze zelf in motieven. Het mooie is verder dat de doeken op maat gemaakt kunnen worden. Daarbij is geen naad zichtbaar.

Denk aan de warme toets

Binnen een strak interieur is altijd ruimte voor een zogenaamde warme toets. Dat doe je omdat een strak interieur nog wel eens omschreven wordt als kil en afstandelijk. Dit imago voorkom je door die warme toets toe te voegen dus. Iets dergelijks doet geen afbreuk aan een strak interieur. Je kunt wat betreft denken aan een warme test van woonaccessoires van natuurlijke materialen, bamboe, hout en jute.

Strakke uitstraling door raamdecoratie

Natuurlijk vergeet je de ramen niet als je opteert voor een strak interieur. Als je de lijn door wilt trekken naar de raamdecoratie, dan kun je bijvoorbeeld een beroep doen op rolgordijnen of plissé gordijnen. Ook lamellen kunnen prima als raamdecoratie fungeren. Zeer hip is raamdecoratie in de vorm van shutters, tegenwoordig ook verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren.

Strakke verwarming in plaats van radiatoren

Je kunt alles wel strak willen in je interieur, wat dan als er nog van die ouderwetse radiatoren in je woning hangen? Je kunt er niet veel mee, behalve ze vervangen door design radiatoren. Dan heb je platte radiatoren en dat levert je meteen ook nog weer wat extra ruimte op.

Maak een plattegrond

Voor je daadwerkelijk aan de slag gaat, doe je er god aan om een plattegrond te maken. Alleen dan krijg je daadwerkelijk dat strakke interieur dat je nastreeft je kunt zelfs eerst een 3D presentatie maken. Het is ideaal in elk geval als je al op voorhand wilt weten hoe je interieur er uit komt te zien. Zo voorkom je ook dat je tijdens het inrichten voor verrassingen komt te staan.

En zo zie je dat een strak interieur vraagt om een strakke voorbereiding. Toch valt het allemaal best mee en kun je met relatief kleine ingrepen al snel voor een heerlijk strak interieur zorgen. De rechte lijnen vormen steeds de basis, daarbinnen heb je eindeloos de kans te variëren en je eigen smaak de voorkeur te geven. Ronde objecten zijn mogelijk, net als het gebruik van kleur. Doe dat echter met mate en doordacht. Het maken van een plattegrond is iets dat je het gemakkelijker maakt. Begin daar dus mee en ga ook na welke meubels en accessoires echt noodzakelijk zijn en van welke je nu eindelijk eens afscheid neemt. Want ook dat is een strak interieur; afscheid nemen van overbodige en storende accessoires en kritisch kijken naar de meubels die echt noodzakelijk zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button