Woonruimtes

Valpreventie om zorgeloos en veilig thuis te blijven wonen 

Vaak hechten ouderen veel waarde aan hun vertrouwde omgeving, en zouden zij het liefst zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen. Familieleden of hulpverleners vinden dit nog wel eens riskant, omdat mensen die al een dagje ouder zijn over het algemeen vaker vallen vanwege hun fysieke kwetsbaarheid. Daarnaast leidt een val bij mensen op leeftijd sneller tot een breuk of andere vervelende, of zelfs fatale gevolgen. 

Gelukkig zijn er allerlei handige voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om de verhuizing naar een zorginstelling of verpleeghuis zo lang mogelijk uit te stellen. Door de woning anders in te richten of een aantal aanpassingen te doen in huis kun je het thuis veiliger maken. In dit artikel hebben we op een rijtje gezet welke verschillende mogelijkheden er zijn voor valpreventie binnenshuis. 

Badkamer 

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, zeker in de badkamer. De kans om uit te glijden is op een vochtige, gladde vloer immers extra aanwezig, dus het is verstandig om in de badkamer de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Zo kunnen beugels of handgrepen in de douche en bij het toilet bijvoorbeeld een goede houvast bieden wanneer je uit balans raakt. Ook is een antislipmat op de vloer een eenvoudige en goedkope oplossing om niet uit te glijden in de douche. 

Traplift 

Wanneer traplopen niet meer verantwoord is of niet meer gaat omdat je bijvoorbeeld gebonden bent aan een rolstoel, kan een huislift een erg goede uitkomst zijn. Je kunt zo veilig omhoog en omlaag, zonder risico’s om te vallen.
De huislift prijs zal grotendeels afhankelijk zijn van je wensen en de vorm van je trap. De kosten voor een rechte trap zijn vanaf € 2.750. Voor een trap met een bocht beginnen de prijzen bij de €5.000. 

Subsidies voor een traplift

Omdat de traplift een goed hulpmiddel kan zijn voor ouderen om veilig de trap op en af te kunnen gaan, heeft de overheid een subsidieregeling hiervoor beschikbaar gesteld. Als je voor deze regeling in aanmerking komt, heb je recht op een maandelijkse vergoeding voor de traplift via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo.) De traplift kosten wmo worden dan via je gemeente gedeeltelijk vergoed. Je betaalt daarnaast zelf een maandbedrag van maximaal €19 per maand als eigen bijdrage. 

Veilig traplopen 

Het kan ook zo zijn dat een traplift in huis nog niet nodig is, maar dat je wellicht wel wat extra ondersteuning wil om veilig de trap op en af te kunnen gaan. In dit geval is het installeren van een tweede trapleuning bijvoorbeeld een goede optie voor extra grip. Ook kun je een antislip bekleding laten plaatsen op de traptreden. Houd daarnaast altijd de handen vrij tijdens het traplopen, en zorg voor voldoende verlichting zodat alle treden zichtbaar zijn en je geen traptrede over het hoofd ziet.

Gerelateerde artikelen

Back to top button