Verschil krijtverf en kalkverf

- Wel degelijk verschil tussen krijt- en kalkverf
- Verfsoorten ten onrechte als zelfde soort verf omschreven
- Denk ook aan betonverf
Ja, er bestaan grote verschillen tussen krijtverf en kalkverf. Wat dan die verschillen precies zijn, leggen we je hier uit. Behalve de al genoemde verfsoorten, bespreken we en passant ook nog een andere verfsoort in de vorm van betonverf.
Krijtverf is op alle ondergronden toe te passen
Laten we eerst eens kijken naar krijtverf. Het zal je niet verbazen dan er meer krijt in deze verf is opgenomen dan normaliter het geval is bij verf. Het gebruik van krijtverf zorgt voor een poedermat effect, iets dat bepaalde ruimtes echt ontzettend veel mooier kan maken. Het grote voordeel van krijtverf is dat je het op alle ondergronden toe kunt passen, dus ook op oudere verflagen en latex en zeker ook nadat stucwerk is uitgevoerd. Je hoeft dan niet eerst een primer te gebruiken. Nog een voordeel van deze verf is dat het eenvoudig overschilderbaar is. Je kunt krijtverf ook prima gebruiken om je meubels een andere uitstraling te geven. Kortom, een erg veelzijdige verfsoort.
Hechting alleen op minerale ondergronden
In kalkverf is kalk het belangrijkste bestandsdeel en ook dat zal geen verrassing zijn. Pas je kalkverf op de muur toe, dan lijkt het geheel vaak wat wolkerig of streperig. Het gaat bij kalkverf om een mineraal product en van deze producten is bekend dat ze alleen hechten op minerale ondergronden. Heel simpel, dit zijn ondergronden van steen. Veel mensen kiezen voor kalkverf als het oppervlak al van ene verflaag is voorzien of als je het op een ander soort ondergrond aan wilt brengen, mits je in dat geval maar een primer gebruikt. Verschil met krijtverf is verder dat je kalkverf niet goed over kunt schilderen. Daarmee is duidelijk dat er grote verschillen bestaan tussen krijt- en kalkverf.
Ondanks de verschillen worden de twee verfsoorten regelmatig door elkaar gehaald. Krijtverf geeft een veel meer egaal effect, terwijl als je kalkverf gebruikt er sprake is van een meer gevlekt effect. In het algemeen kun je stellen dat kalkverf meer kwetsbaar is. Krijtverf heeft natuurlijke pigmenten en kalkverf geldt als een natuurproduct met kalk als bindmiddel. Het gebruikte pigment in deze verf is ecologisch verantwoord.
Zelfs te gebruiken op meubels
In het rijtje met krijtverf en kalkverf mag eigenlijk betonverf niet ontbreken. Ten opzichte van de eerder besproken verfsoorten is betonverf wat dikker en zitten er balletjes in verwerkt. Als je deze verf goed uitsmeert, dan krijg je een fraai veegeffect. Doe je dat niet, dan zie je de balletjes en wordt de muur meteen wat drukker. Met betonverf kun je iets dat lijkt op betonlook realiseren. Het is niet zo dat betonverf alleen op beton kan worden toegepast. Je past deze verf namelijk op meer ondergronden toe en je kunt het zelfs gebruiken op meubels.