Woonruimtes

Stucen van een nieuwbouw woning

Story Highlights
  • Stucen vergt inclusief drogen wel even tijd
  • Zorg zelf dat de stukadoor meteen kan beginnen
  • Voor egale wanden en muren

Een nieuwbouwwoning laat je in de meeste gevallen stucen. Maar hoe gaat dat stucen nou eigenlijk in het werk? We leggen je hier uit hoe de stukadoor in Hilversum te werk gaat.

Het project begint met afplakwerk met tape

Het stucen van een nieuwbouw woning begint met het afplakken met tape waardoor alles netjes schoon blijft. Er wordt wapeningsgaas aangebracht tegen scheurvorming en breng voorstrijk aan op de sausklaar te stucen oppervlakte. Als de voorstrijklaag gedroogd is, is het tijd voor het echte werk. Er wordt een stuclaag gips aangebracht op de wanden en plafonds. Vervolgens wordt een kleine pauze ingelast, een pauze die tussen de een en twee weken duurt. De wanden en plafonds krijgen zo de tijd te drogen. Op deze manier van nieuwbouw wanden stucen staat bekend om een succesvol eindresultaat.

Primer heeft een zuigende werking en zorgt voor een betere hechting

Vervolgens wordt alles wat moet wit mag worden, wordt secuur afgeplakt. De inwendige hoeken van het stucwerk worden nu gekit met een flexibele, overschilderbare acrylaatkit.  Vervolgens wordt er witte primer gespoten. Noodzakelijk, want deze heeft de zuigende werking van de sausklare structuur op. Bovendien zorgt het voor een betere hechting. Nadat de primer is gedroogd wordt een en ander gecheckt op oneffenheden en zijn de wanden klaar voor de eindlaag. Voor die eindlaag wordt vaak een schrobvaste klasse 1 latex gebruikt. Dit wordt vaak aangebracht met ene verfspuitmachine waarmee het latex volledig egaal op de wanden gespoten wordt. Vervolgens wordt de afplaktape verwijderd en wordt het geheel bezemschoon opgeleverd.

Maak de werkruimte alvast leeg voor de stukadoor

Je kunt de stukadoor een handje helpen door de werkruimte leeg te maken en door te zorgen voor schone, droge en stofvrije wanden. Schakelmateriaal, stopcontacten, de thermostaat, trapleuning, schroeven, radiatoren en lampen kun je alvast verwijderen. Zorg verder dat de elektradraden afgedopt zijn. Na de stucwerkzaamheden maar voor er verf aangebracht wordt plaats je het schakelmateriaal weer terug, behalve dan de kunststof afdekkapjes.

Prijs is afhankelijk van de grootte van de ruimte die behandeld moet worden

Je zet de verwarming een dag, maar het liefst twee dagen, van tevoren uit. Dit doe je niet als het buiten onder nul is. Zo kan de stukadoor eerder met zijn werkzaamheden beginnen en is hij ook eerder klaar. De kosten? Dat hangt uiteraard af van de grootte van de ruimte die behandeld moet worden. De werkzaamheden van de stukadoor worden in het algemeen niet als heel erg duur beschouwd tegen het werk van andere vakmensen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button