TrendsWoonruimtes

Waar komt Douglas hout vandaan?

Douglas hout is de laatste jaren enorm populair geworden in Europa en ook zeker in Nederland. Dit komt vooral door de hoge mate van hardheid van deze boom. Deze hardheid draagt bij aan de duurzaamheid van de boom, daarnaast is het hout van Douglas in verhouding met andere duurzame houtsoorten een relatief goedkope optie. In dit artikel gaan we je meer vertellen over waar Douglas hout nou precies vandaan komt. Lees snel verder!

De oorsprong 

Douglas hout, ook wel Douglasspar of de Oregon Pine genoemd, is een van de meest populaire houtsoorten in de Verenigde Staten en heeft een interessante herkomst. Het is afkomstig uit het Amerikaanse gebied genaamd de Pacific Northwest, dat onder andere de staten Washington, Oregon, Idaho, Montana omvat. Nadat de houtsoort ook in Europa erg populair werd zijn deze ook in Europa aangeplant. Het Europese Douglas hout van nu is niet meer te vergelijken met het oorspronkelijke Oregon Pine. Dit komt omdat de snelle groei van Douglas er voor zorgt dat een grovere structuur ontstaat dan bij Oregon Pine. 

Wat voor boom is het precies?

De Douglasspar is een vrij hoge boom, in Amerika kunnen de bomen wel 100 meter hoog worden. In Europa kunnen ze groeien tot 50-60 meter in de hoogte. Ze staan hier en daar ook in Nederland en hier is deze soort dan ook gelijk de grootste van het land. Ze staan bijvoorbeeld op het koninklijk landgoed ‘Het Loo’ in Apeldoorn. De kleur van Douglas hout is roodachtig. De kern is vaak donker van kleur het hout eromheen lichter van kleur. Douglas hout vergrijsd ook door de zon en regen, onbehandeld zal het na 1 jaar vergrijsd zijn, door middel van een behandeling met olie kun je dit proces vertragen. Het is eigenlijk zonde van het hout om het niet met olie te behandelen!

Waar kan het hout allemaal voor gebruikt worden?

De Douglasspar wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Het hout van de Douglasspar is sterk en duurzaam, waardoor het in een heleboel producten wordt gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor timmerwerk, zoals tafels, stoelen en andere meubels. Verder is het ook heel erg populair wanneer mensen iets willen maken voor in de tuin. Denk hierbij aan, veranda’s, serres, tuinhuisjes, plantenbakken en nog veel meer. Er zijn allerlei websites waar materialen van Douglas hout worden aangeboden, waaronder Homingxl.nl 

In dit artikel hebben we behandeld waar Douglas hout nou precies vandaan komt en wat de oorsprong is van deze houtsoort. Hopelijk was het leerzaam en weet je nu meer over deze houtsoort!

Gerelateerde artikelen

Back to top button