Warm buiten, koel binnen
Hoe hard we ook van het mooie weer en de zon houden, binnen hebben we het toch graag aangenaam fris. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Vroeger hadden we veel minder hittegolven en wilde iedereen veel ramen met zicht op het zuiden. Dat zorgt nu wel voor extra warme woonkamers. Gelukkig kan je met een aantal kleine ingrepen gemakkelijk de zonnewarmte buiten houden, én ze zijn nog eens stijlvol ook!
Van alles dicht tot half-om-half
Soms is het niet echt nodig om de ruimte volledig te verduisteren en alles toe te gooien. Als het gewoon een mooie dag is en je de reflectie van het zonlicht of de sterkste warmte wat wil buitenhouden, dan zijn lamellen op maat ideaal. Denk hierbij nu niet meteen aan die saaie stroken die je tot voor kort in alle kantoren zag. Lamellen zijn er in verschillende vormen en kleuren. Wil je een natuurlijke look, ga dan voor hout. Is je interieur eerder strak, dan zijn zwarte lamellen een echte eyecatcher. Fijne plus bij lamellen: in halfopen stand geeft de schaduw een prachtig lijnenspel op je muren.
Ssst, de baby slaapt
Middagdutjes in de zomer, de Spanjaarden hebben er een nationaal kenmerk van gemaakt. En ook onze baby’s kennen het belang van een goede siësta. Alleen is dat in de zomer niet zo vanzelfsprekend. Kinderen hebben het – net als volwassenen – graag donker in hun slaapkamer. Heb je geen rolluiken, dan is binnenzonwering de ideale oplossing. Zonder grote investeringen maak je de kamer helemaal donker én houd je de warmte buiten. Je zal jaloers zijn op je baby!
Kleine tips en tricks
Naast deze grotere aanpassingen, zijn er ook een aantal trucjes uit grootmoeders tijd die helpen. Ken je die grote sanseveria’s op de vensterbank bij oma? Die vonden je grootouders niet alleen mooi, ze hielden ook netjes de sterkste zon (en pottenkijkers) buiten. Je hoeft nu niet meteen voor sanseveria’s te gaan, er zijn heel wat andere planten – of waarom geen hangplanten – die je vensterbank opfleuren en de zon wat tegenhouden.
Een ander trucje dat we van oma leerden: luister naar het weerbericht. Geven ze een warme dag? Houd dan van ’s morgens vroeg de gordijnen en ramen dicht. Pas als het afkoelt ’s avonds doe je de gordijnen open. Als er wat wind is, is het een goed idee de ramen strategisch open te zetten zodat er een koel briesje door het huis waait. En ’s nachts zet je natuurlijk alles wagenwijd open. Frisse lucht in de slaapkamer is, zeker in de zomer, van levensbelang. Zo word je met een frisse kop wakker en kan je er weer helemaal tegenaan.