Trends

Hypotheek aanpassen is dat verstandig?

Het afsluiten van een hypotheek is in de meeste gevallen voor een lange periode van 30 jaar. Wanneer de rentevaste periode afgelopen is, wijzigt het rentepercentage. Soms vraag je een tweede hypotheek aan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je de woning gaat verbouwen of wilt verduurzamen. Al met al zijn er verschillende manieren om te besparen op je hypotheek.

Kun je lagere hypotheeklasten krijgen?

Wil je lagere hypotheeklasten? Dan kun je de hypotheek aanpassen. Als de rentevaste periode van de hypotheek afloopt, kun je vaak een nieuwe rentevaste periode vastzetten. Tussentijds kun je de rentevaste periode niet verlengen. Wel kan het zijn dat je de hypotheekrente tussentijds kunt wijzigen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op de hypotheeklasten. Een van deze manieren is het overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. In dit geval pas je de hypotheek niet aan, maar los je hem compleet af met de nieuwe hypotheek. Dit kun je doen als de rente op het moment lager is dan wat je betaald. Hierdoor ga je er dus financieel op vooruit en krijg je lagere hypotheeklasten. Is de waarde van je woning verhoogt of heb je een groot gedeelte afgelost? Dan kan je ook de rente aan laten passen. Dit is echter niet altijd het geval. Ga hiervoor daarom altijd in gesprek met de adviseur.

De hypotheek aanpassen

Er kan in de jaren dat je een huis bezit veel gebeuren. Hierdoor kan het zijn dat je hypotheek niet meer aansluit aan je wensen en behoefte. De hypotheek kun je op verschillende momenten aanpassen, als het voorkomt dat het niet meer bij je past. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden, kan het zo zijn dat je de hypotheek aan moet passen. Daarnaast is de hypotheek ook anders als je wilt gaan verhuizen. Bij het wijzigen van de hypotheek ga je altijd in gesprek met een hypotheekadviseur. Deze geeft je een passend advies over wat je moet doen met je hypotheek. Zo kun je hem bijvoorbeeld wijzigen of verdelen over je ex partner en jezelf.

Extra aflossen op de hypotheek

Naast dat je de hypotheek aan kunt passen, kun je er ook voor kiezen om extra af te lossen op de hypotheek. Dit zorgt er namelijk voor dat je maandelijkse hypotheekkosten ook verlaagt worden. Het verschilt per hypotheek of het mogelijk is om extra af te lossen en hoeveel dit bedrag precies mag zijn. Het kan in de meeste gevallen niet onbeperkt, maar er is een jaarlijks maximum. Door jaarlijks meer af te lossen dan je zou moeten, heb je de hypotheek eerder afgelost en bespaar je enorm veel geld op de maandelijkse rente die je betaald!

Gerelateerde artikelen

Back to top button