DIYVloeren

Waterschade laminaat

Story Highlights
  • Haal water altijd zo snel mogelijk van de vloer
  • Check of er ook vocht onder de vloer terecht is gekomen
  • Ook een omhoog komende vloer kun je toeschrijven aan vochtproblemen

Waterschade laminaat is behoorlijk vervelend. Het is iets dat nog regelmatig gebeurt en in alle gevallen is het zaak het water zo snel mogelijk van de vloer te halen. Laminaat is buitengewoon gevoelig voor vocht. Waterschade kan dus betekenen dat de vloer niet meer te herstellen is. Voorts is het belangrijk om na te gaan of het vocht ook onder de vloer terecht is gekomen.

Water onder laminaat

Is er sprake van water onder laminaat? Dan is en blijft het een kwestie van eerst de vloer droog maken. Ligt het water al enige tijd op de vloer en is de vloer al zichtbaar beschadigd, dan kun je eigenlijk meteen de vloer wel verwijderen. Dan is laminaat niet meer te herstellen. Is een klein deel van de vloer nat en is er geen zichtbare schade? Dan is vaak alleen goed drogen van de vloer voldoende.

Vocht onder laminaat

Is er sprake van vocht onder laminaat, dan is niet alleen het drogen van de vloer, maar ook de delen onder het laminaat erg belangrijk. Droog het vocht weg. Soms kun je als je kliklaminaat hebt eenvoudig een deel van de vloer wegklikken en los halen om te kunnen drogen. Je kunt daarbij gebruik maken van en ontvochtiger en ventilator. Besteed aandacht aan het drogen, dit moet écht goed gebeuren.

Vochtschade laminaat herstellen

In bepaalde gevallen is vochtschade laminaat herstellen nog wel mogelijk. Als de waterschade beperkt is, dan kun je de ontstane bobbels in de vloer herstellen door te drogen Daar waar waterschade ontstaan is, klik je de vloer er gewoon uit en haal je de planken waar waterschade is ontstaan los. Vervolgens laat je de vochtvreters en natuurlijk de radiator hun goede werk doen. Overigens is het bij waterschade ook belangrijk om direct foto’s van de vloer te maken. Dit kan handig zijn bij verzekeringskwesties namelijk.

Laminaat komt omhoog oplossingen

Laminaat kan bobbelen of omhoog komen. Ook dan is herstel mogelijk. Voor laminaat komt omhoog oplossingen is niets meer nodig dan een reserveplank of plint, een zaag, een potlood en een hamer. Overigens komt laminaat omhoog door vocht, vocht zorgt voor het uitzetten en krimpen van de planken. Met je reserveplank ga je de planken bij langs om te achterhalen welke plank of planken omhoog komen. Gevonden? Dan ga je na naar welke muur de plank is verschoven om zo te bepalen welke plinten je weg moet halen. Je verwijdert de plint of plinten en je ziet meteen welke plank(en) te dicht op de muur ligt. Je neemt nu een potlood en een lat en tekent een zaaglijn op de bolle plank. Je zaagt keurig langs de lijn en verwijdert een stuk hout. Nadat je het zaagmeel met het stopcontact hebt weggehaald, is je vloer vaak weer prima in orde.

Gerelateerde artikelen

Back to top button