DIYVloeren

Waterschade laminaat

Story Highlights
  • Haal water altijd zo snel mogelijk van de vloer
  • Check of er ook vocht onder de vloer terecht is gekomen
  • Ook een omhoog komende vloer kun je toeschrijven aan vochtproblemen

Waterschade laminaat is behoorlijk vervelend. Het is iets dat nog regelmatig gebeurt en in alle gevallen is het zaak het water zo snel mogelijk van de vloer te halen. Laminaat is buitengewoon gevoelig voor vocht. Waterschade kan dus betekenen dat de vloer niet meer te herstellen is. Voorts is het belangrijk om na te gaan of het vocht ook onder de vloer terecht is gekomen.

Water onder laminaat

Is er sprake van water onder laminaat? Dan is en blijft het een kwestie van eerst de vloer droog maken. Ligt het water al enige tijd op de vloer en is de vloer al zichtbaar beschadigd, dan kun je eigenlijk meteen de vloer wel verwijderen. Dan is laminaat niet meer te herstellen. Is een klein deel van de vloer nat en is er geen zichtbare schade? Dan is vaak alleen goed drogen van de vloer voldoende.

Vocht onder laminaat

Is er sprake van vocht onder laminaat, dan is niet alleen het drogen van de vloer, maar ook de delen onder het laminaat erg belangrijk. Droog het vocht weg. Soms kun je als je kliklaminaat hebt eenvoudig een deel van de vloer wegklikken en los halen om te kunnen drogen. Je kunt daarbij gebruik maken van en ontvochtiger en ventilator. Besteed aandacht aan het drogen, dit moet écht goed gebeuren.

Vochtschade laminaat herstellen

In bepaalde gevallen is vochtschade laminaat herstellen nog wel mogelijk. Als de waterschade beperkt is, dan kun je de ontstane bobbels in de vloer herstellen door te drogen Daar waar waterschade ontstaan is, klik je de vloer er gewoon uit en haal je de planken waar waterschade is ontstaan los. Vervolgens laat je de vochtvreters en natuurlijk de radiator hun goede werk doen. Overigens is het bij waterschade ook belangrijk om direct foto’s van de vloer te maken. Dit kan handig zijn bij verzekeringskwesties namelijk.

Laminaat komt omhoog oplossingen

Laminaat kan bobbelen of omhoog komen. Ook dan is herstel mogelijk. Voor laminaat komt omhoog oplossingen is niets meer nodig dan een reserveplank of plint, een zaag, een potlood en een hamer. Overigens komt laminaat omhoog door vocht, vocht zorgt voor het uitzetten en krimpen van de planken. Met je reserveplank ga je de planken bij langs om te achterhalen welke plank of planken omhoog komen. Gevonden? Dan ga je na naar welke muur de plank is verschoven om zo te bepalen welke plinten je weg moet halen. Je verwijdert de plint of plinten en je ziet meteen welke plank(en) te dicht op de muur ligt. Je neemt nu een potlood en een lat en tekent een zaaglijn op de bolle plank. Je zaagt keurig langs de lijn en verwijdert een stuk hout. Nadat je het zaagmeel met het stopcontact hebt weggehaald, is je vloer vaak weer prima in orde.

Preventieve maatregelen tegen waterschade aan laminaat

Regelmatig onderhoud en inspectie: Om de kans op waterschade te verminderen, is het belangrijk om regelmatig je laminaatvloer te inspecteren op tekenen van slijtage of potentiële risico’s. Controleer vooral de gebieden rondom apparaten die water gebruiken, zoals vaatwassers, wasmachines en koelkasten. Zorg er ook voor dat je lekkages in je huis snel aanpakt en dat de vloer goed schoongemaakt en droog gehouden wordt.

Gebruik van beschermende maatregelen: Het aanbrengen van een vochtwerende laag kan helpen bij het beschermen van je laminaat tegen waterschade. Er zijn verschillende producten op de markt die kunnen worden toegepast om de vloer extra weerstand te bieden tegen vocht en water. Zorg er bij het aanbrengen van deze producten voor dat je de instructies van de fabrikant nauwkeurig volgt voor het beste resultaat.

Materiaalkeuze en waterbestendigheid van laminaat

Verschillende soorten laminaat: Niet alle laminaatsoorten zijn gelijk als het gaat om waterbestendigheid. Traditioneel laminaat kan bijvoorbeeld gevoeliger zijn voor waterschade dan nieuwere, waterbestendige varianten. Bij het kiezen van laminaat voor ruimtes die vatbaar zijn voor vocht, zoals keukens en badkamers, is het raadzaam om voor een waterbestendige optie te gaan.

Waterbestendige laminaatopties: Waterbestendig laminaat is speciaal ontworpen om beter tegen vocht en water te kunnen. Deze soorten laminaat hebben vaak een speciale coating of een samengestelde kern die helpt voorkomen dat water in de planken dringt. Ze kunnen een hogere investering vergen, maar bieden op lange termijn betere bescherming tegen waterschade.

Gezondheids- en veiligheidsaspecten bij waterschade aan laminaat

Bij het omgaan met waterschade aan laminaat is het essentieel om rekening te houden met gezondheids- en veiligheidsaspecten. Vooral wanneer water enige tijd onder het laminaat heeft gestaan, kan dit leiden tot schimmelvorming. Schimmel is niet alleen schadelijk voor de vloer, maar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden de ruimte grondig te ventileren en te zorgen voor voldoende luchtcirculatie tijdens en na het droogproces. Als er aanwijzingen zijn van schimmelgroei, kan het verstandig zijn om deskundig advies in te winnen. Soms is professionele schimmelverwijdering noodzakelijk om zowel de vloer als de gezondheid van de bewoners te beschermen.

Het inschakelen van professionals bij ernstige waterschade

Naast de gezondheidsaspecten is het ook belangrijk om te weten wanneer je het beste een professional kunt inschakelen. In gevallen van ernstige waterschade, waarbij het laminaat zwaar is aangetast of de onderliggende structuur mogelijk is beschadigd, kan doe-het-zelf herstel meer kwaad dan goed doen. Professionals in vloerrestauratie beschikken over de benodigde expertise en apparatuur om de schade grondig en veilig te herstellen. Ze kunnen ook helpen bij het beoordelen van de omvang van de schade en adviseren over de beste manier van aanpak.

Navigeren door verzekeringsprocedures bij laminaatschade

Het is ook belangrijk om rekening te houden met verzekeringskwesties bij waterschade. Zodra je waterschade opmerkt, is het raadzaam om foto’s te maken van de schade voor je verzekeringsmaatschappij. Deze foto’s kunnen dienen als bewijs van de omvang en de ernst van de schade. Het is ook aan te bevelen om direct contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om te informeren naar de dekking van waterschade en het proces voor het indienen van een claim. In sommige gevallen kan de verzekeringsmaatschappij zelfs aanbevelen welke herstelmaatregelen genomen moeten worden of je in contact brengen met professionele hersteldiensten. Door deze stappen te volgen, kan je ervoor zorgen dat de schade op een effectieve en efficiënte manier wordt aangepakt, terwijl je ook de kans maximaliseert dat de kosten door je verzekering worden gedekt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button