Onderhoud

Welk geluid komt uit uw woning?

Elke woning heeft een eigen geluid. Het komt niet alleen voor bij dertigerjaren woningen of monumenten, maar ook bij nieuwbouw. Woningen bestaan uit verschillende materialen en die kunnen gaan uitzetten of krimpen. Als een huis kraakt kan dat vervelend worden en daar wil je graag vanaf.

Waar komt het geluid vandaan?

Het is natuurlijk belangrijk dat je het ongewenst geluid kunt lokaliseren. Bij een krakende houten trap en piepende deuren is de bron snel gevonden. Dat is wat anders bij een Cv-installatie die lawaaierig is of als het geluid afkomstig is vanuit het dak. Een krakend dak kan wijzen op een onjuiste dakconstructie of dat dakplaten niet juist zijn bevestigd.

Dakconstructie met platen

Knallende dakplaten kunnen behoorlijke geluidoverlast geven. Door temperatuurverschillen en verschillen in luchtvochtigheid kunnen dak elementen vervormen of kromtrekken. Dit proces gebeurt vooral in de zomer waarbij overdag het dak opwarmt en in de avond en nacht sterk afkoelt. Het ‘werken’ van de platen gaat dan gepaard met het knallend en krakend geluid.

De karakteristieke trap?

Speling bij de traptreden zorgt bijna altijd voor een krakende houten trap. Afhankelijk of het een open of dichte trap is, zijn er verschillende methoden om het kraken te verminderen. Soms kan een eenvoudige wig helpen, maar meestal zijn er extra steunlatten nodig. De latten worden aan de achterkant van de treden geplaatst en voorkomen doorbuigen. Kraken komt met name voor bij oudere veelgebruikte trappen. In sommige huizen heeft dat ook zijn charme. Het stofferen van een trap of het gebruik van een loper heeft ook een antikraak effect.

Piepende deuren sprayen

Bij deuren die piepen wordt het geluid veroorzaakt door de scharnieren. Deze zijn waarschijnlijk vervuild door stof en staan in feite droog. Er is een speciale spray waarmee het scharnier ingevet kan worden. Het is wel goed om de scharnieren vooraf te reinigen. Eigenlijk geldt hetzelfde voor kastdeuren en lades die niet echt soepel lopen. Siliconenspray en vaseline kunnen wondermiddeltjes zijn.

Geluid kan ook veroorzaakt worden door de verwarming. Radiatoren die een borrelend geluid maken. Het geluid wordt veroorzaakt doordat er te veel lucht aanwezig is en waarschijnlijk een te lage waterdruk. Door elke radiator te ontluchten en vervolgens het waterpeil op de juiste druk te brengen, wordt het probleem opgelost. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de installatie voorkomt ergernis.

Gerelateerde artikelen

Back to top button