Onderhoud

Wie betaalt een bouwkundig rapport?

Story Highlights
  • Kosten bedragen doorgaans 369 euro
  • Laat de keuring uitvoeren meteen nadat je een bod uitgebracht hebt
  • Zo komen verborgen verbreken aan het licht

Als jij een woning wilt kopen, dan ben je in bepaalde gevallen verplicht onderzoek te laten verrichten naar de staat van de woning, Belangrijk, want een dergelijke bouwkundige keuring en het bijbehorende bouwkundige rapport kunnen je veel vertellen over wat je nou precies koopt. Zo voorkom je de bekende kat in de zak en voorkom je eveneens financiële tegenvallers.

Eventueel aftrekbaar van de belasting

Vraag jij een bouwkundige keuring aan, dan betaal je de kosten zelf. Voor een huis tot duizend kubieke meter geldt een vaste prijs van 369 euro. Geldt de keuring als iets met een verplichtend karakter dan kun je die kosten aftrekken van de belasting. Een bouwtechnische keuring is de investering dubbel en dwars waard. Alleen als een bouwkundige een dergelijk rapport heeft gemaakt kun je echt iets zeggen over de conditie van het huis. Tijdens de keuring loopt de specialist een lijst bij langs met zaken die hij checkt. Dit gaat van de vloeren en wanden en plafonds tot de installaties en de kruipruimte. Ook de daken en gevels worden gecheckt, net als het schilderwerk buiten.

Als ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract

De bouwkundige keuring moet inzicht bieden in de bouwkundige staat van een huis en zo komen eventuele verborgen gebreken aan het licht. Vaak wordt de keuring vlak voor de aankoop van een huis uitgevoerd. Hét moment is vaak wanneer je een bod op de woning hebt gedaan. Na die bieding heb je even bedenktijd en dan zou je de keuring uit kunnen laten voeren. Je kunt de keuring als ontbindende voorwaarde op kunnen nemen in het voorlopige koopcontract. Vaak laten mensen dan als ontbindende voorwaarde opnemen dat je af kunt zien van de koop van het huis, of de ruimte krijgt om opnieuw te onderhandelen over de prijs van een huis. Dit mag, als uit het bouwkundig rapport duidelijk wordt dat de kosten die meteen noodzakelijk zijn om schade te herstellen tenminste 2500 euro bedragen.

Kloppen de lovende woorden over de woning?

Als aspirant koper van een huis doe je er verstandig aan aanwezig te zijn bij de bouwkundige keuring. Dan weet je meteen waar je aan toe bent en weet je of al die lovende woorden over de woning ook echt conform de waarheid zijn. Je kunt overigens ook kiezen voor een meeloopkeuring. In dat geval zal de specialist je gedurende de keuring steeds bijpraten over wat hij ziet. Van deze keuring wordt dan ook geen rapport opgemaakt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button