Onderhoud

Azijn in de wasmachine

Story Highlights
  • Azijn is goed voor was en wasmachine
  • Houd de kleuren langer mooi
  • Geen nare geurtjes meer

Je hoort best vaak dat mensen azijn in de wasmachine doen. Maar waarom doen mensen dat eigenlijk en om welk azijn gaat het dan precies? En waar doe je het azijn dan precies in? Lees hier alles over de toegevoegde waarde van azijn bij het gebruik van de wasmachine.

Waarom azijn in de wasmachine?

Je doet azijn in de wasmachine om twee redenen: het is goed voor de was en het is goed voor de wasmachine. Azijn heeft heel erg veel eigenschappen die goed voor zowel de was als de machine zijn. Kijken we naar de was, dan kan azijn dienen als wasverzachter. Het is bekend dat azijn kalk uit water haalt. Daardoor wordt water een stuk zachter en de kleding in de wasmachine dus ook. Let wel, je gebruikt azijn naast wasmiddel, bij voorkeur een mild wasmiddel. Met azijn houd je de kleuren van de kleding langer mooi. De kans op kleuruitloop is met het gebruik van azijn gering. Niet voor niets wordt vaak geadviseerd om felgekleurde nieuwe kleding eerst altijd een nacht in een emmer met azijn te zetten. Azijn is ook al in staat om vlekken te verwijderen uit je kleding en dan specifiek koffie- en theevlekken, net als bloedvlekken en vlekken die worden veroorzaakt door deodorant. Met azijn haal je eveneens nare geurtjes van je kleding.

Zo houd je de wasmachine schoon

Azijn houdt bovendien de wasmachine schoon. Ook niet onbelangrijk. In de wasmachine gaan vuil en zeep zich op den duur ophopen. Het beste is om eens in de zoveel maanden een lege wasmachine te laten draaien met twee kopjes azijn. Azijn lost dan vuil en zeepresten op in de wasmachine. Dat betekent ook meteen weer dat je minder snel te maken krijgt met huidirritatie, veroorzaakt door kleding die uit de wasmachine komt. Het is dus zeer de moeite waard om altijd azijn in de buurt van de wasmachine te hebben.

Hoeveel azijn in de wasmachine?

De hoeveelheid is enigszins afhankelijk van het doel. Wil je het als wasverzachter gebruiken, dan ligt het aan de hardheid van het water hoeveel je precies gebruikt bijvoorbeeld. Vaak wordt gezegd ‘een flinke scheut’ azijn te gebruiken. Die flinke scheut om de wasmachine schoon te maken zou staan voor ongeveer twee kopjes. De wasmachine wordt weer blinkend schoon door de hoge temperatuur in combinatie met azijn. Zo lossen kalk, vet en vuil op en ruikt de wasmachine ook weer fris.

Witte azijn in de wasmachine

Als we het hebben over het gebruik van azijn dan bedoelen we uiteraard witte azijn, ook wel bekend als natuurazijn. Dit is een natuurproduct, in tegenstelling tot schoonmaakazijn. Dat is niets meer of minder dan een chemisch product. In deze azijnvorm zit bovendien twee keer zoveel azijnzuur en er kan zelfs methanol bevatten. Natuur of witte azijn ontstaat daarentegen door gisting van wijn. Er wordt een bacterie toegevoegd waardoor alcohol omgezet wordt in azijnzuur. Kies altijd voor het natuurproduct. De effecten van het gebruik van schoonmaakazijn zullen significant minder zijn dan wanneer je witte azijn gebruikt.

Waar doe je azijn in de wasmachine?

Ook de plek waar je azijn in je wasmachine doet kan per situatie verschillen. Het moge duidelijk zijn dat als het doel is om je wasmachine schoon te maken, je bij voorkeur azijn in de lege trommel doet en dus niet in het bakje voor zeep of wasverzachter. Aan de andere kant wordt ook wel gesteld dat als je zeepresten wilt verwijderen, je een beetje azijn in het vakje van de wasverzachter doet. Ook dit zou dus werken om zeepresten op te lossen en om de kleuren van de kleding te beschermen.

Altijd gebruiken als toevoeging en niet als vervanging

Let wel; azijn is altijd een toevoeging. Gebruik geen azijn in plaats van een wasmiddel, maar gebruik azijn samen met een mild wasmiddel. Azijn is zo veelzijdig dat je het altijd zou kunnen gebruiken, bij elke wasbeurt. Vanwege de positieve eigenschappen doet het elke was goed en zo houd je bovendien de wasmachine (en ook de droger) steeds schoon.

Voor meer informatie en trends raad ik je aan om een kijkje te nemen bij de blog Choose Beautiful!

Gerelateerde artikelen

Back to top button