Vloeren

De 6 voordelen van PVC laminaat

Wil je een nieuwe vloer leggen? Dan heb je wel een aantal keuzes te maken. De keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar het is ook belangrijk om na te denken over hoe praktisch een vloer is. Een mooie houten vloer is bijvoorbeeld een soort vloer die je kamer een compleet andere uitstraling kan geven, maar je hebt hier wel veel meer onderhoud aan. Je kunt ook kiezen voor laminaat of voor vinyl. Of nog beter voor PVC laminaat. Maar wat zijn de voordelen van PVC laminaat? Lees snel verder, want we zetten de 6 voordelen van PVC laminaat voor je op een rijtje.

Wat is PVC?

Voordat we de 6 voordelen opnoemen is het belangrijk om eerst uit te leggen wat PVC precies is. PVC is een kunststof dat breed toepasbaar is. Bijvoorbeeld de leidingen die door een keuken lopen zijn in veel gevallen van PVC gemaakt en PVC wordt ook gebruikt voor het maken van kunststof kozijnen. PVC staat voor Polyvinylchloride en kan hard of zacht zijn. Terwijl die leidingen die we net benoemd hebben doorgaans van hard PVC worden gemaakt, worden vloerdelen of planken juist van zacht PVC gemaakt. Wat zijn de voordelen van het materiaal? We zetten het voor je op een rijtje.

Voordeel #1; PVC laminaat is duurzaam

PVC laminaat is duurzaam, want het materiaal is stevig en gaat jarenlang mee. Je kunt zelfs een PVC vloer meenemen naar je nieuwe woning als je dat zou willen. Dat maakt de PVC-vloer een stuk duurzamer dan andere soorten vloeren. Houdt er dan wel rekening mee dat je voor click PVC kiest. Click PVC hoef je niet met de ondergrond te verlijmen en kun je stevig vast- en weer goed losmaken. Bij een PVC-vloer die je hebt verlijmd is dat niet mogelijk en deze vloeren dan zijn ook weer iets minder duurzaam dan PVC click laminaat. 

Voordeel #2; Slijtvast

PVC laminaat is slijtvast en minder gevoelig voor krassen en schades die je bij een houten vloeren of traditioneel laminaat wel sneller hebt. Dus op dat gebied heeft PVC zeker een streepje voor. Niet alleen ten opzichte van een houten vloer of laminaat, maar het is ook steviger dan bijvoorbeeld vinyl. Uiteraard is het wel afhankelijk van de kwaliteit van een PVC-vloer. Goedkoper PVC-laminaat zal immers sneller slijten dan duurder PVC-laminaat.

Voordeel #3; Geen onderhoud nodig

PVC laminaat heeft weinig onderhoud nodig. Het is een materiaal dat bestendig is tegen kou, warmte en vocht en je hoeft de vloer alleen maar te zuigen en te dweilen als die vies is. Je kan zelfs een robotstofzuiger of een robotdweil zijn werk laten doen. Je hoeft PVC laminaat verder niet te behandelen. Dat is in vergelijking met een houten vloer wel anders. Die zou je bijvoorbeeld om de zoveel jaren opnieuw moeten schuren en lakken om de vloer netjes te houden. Je hebt ook geen speciale schoonmaakmiddelen nodig. Een beetje lauw of warm water met een niet bijtend schoonmaakmiddel is al voldoende om de vloer weer te laten shinen!

De 6 voordelen van PVC laminaat

Voordeel #4; Geschikt voor vloerverwarming

Geen bijzonder voordeel, maar wel een voordeel dat goed is om te weten. PVC laminaat is namelijk geschikt voor vloerverwarming. Steeds meer woningen hebben vloerverwarming en met een PVC-vloer kun je hier dus ook optimaal van genieten. Een groot voordeel is ook dat PVC warmte heel goed kan geleiden. Je hebt dus gegarandeerd warme voeten als de vloerverwarming aan staat en je met blote voeten over PVC laminaat loopt.

Voordeel #5; Ruime keuze in kleuren patronen

PVC laminaat kun je in alle soorten, maten en vormen krijgen. Met de huidige technieken is het zelfs lastig om een PVC-vloer te onderscheiden van een echte houten vloer. Maar je zou ook heel goed voor een betonlook kunnen kiezen. Of marmerlook. Maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat en welk soort PVC laminaat het beste in jouw interieur past. Uiteraard is het wel afhankelijk van de prijs in hoeverre PVC laminaat niet van echt hout, beton of marmer te onderscheiden is.

Voordeel #6; Minder lawaai met PVC laminaat

Loop je met hakken over een laminaatvloer? Dan heb niet alleen jij, maar ook je buren er last van en met PVC laminaat heb je dat probleem niet. Het absorbeert het contactgeluid veel beter. Te danken aan de zachte samenstelling van PVC. Je hebt wel een goede en ook een recht ondervloer nodig. Niet alleen om het contactgeluid te verminderen, maar een goede ondervloer zorgt ervoor dat PVC laminaat strak gelegd kan worden. Bij gebrek aan een ondervloer of een ondervloer die niet recht ligt, kun je in het PVC laminaat oneffenheden zien. Dat dus ook wel als een klein nadeel van PVC laminaat mag worden gezien.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button