Onderhoud

Plafondlamp verplaatsen

Lampen in huis, je kunt niet zonder. Licht is noodzakelijk. En naast dat licht noodzakelijk is brengt het ook een bepaalde sfeer in het huis. Maar vaak genoeg komt het voor dat de lamp niet hangt zoals jij het graag ziet. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat de aansluiting van de lamp op een onlogische plaats zit. Of omdat je het interieur en de indeling van de woning wilt veranderen en ineens hangt die lamp niet meer op een logische of praktische plek. Dan wordt het tijd om de plafondlamp te verplaatsen, maar hoe doe je dat? Dat lees je hier!

Waarom een plafondlamp verplaatsen

Soms is het zo dat je de indeling van jouw woning wilt veranderen. Ben je het zat hoe de woonkamer eruitziet en ben je toe aan iets anders. Verandering van spijs doet eten en een kleine verandering kan soms al genoeg zijn om jouw woning een hele andere sfeer te geven. En dan ineens hangt die lamp niet meer op de goede plek.

Het verplaatsen van een plafondlamp

Kun je een plafondlamp verplaatsen? Jazeker! Maar je moet wel weten hoe je dat moet doen. Het is niet zo dat je even een draadje door knipt en hem ergens anders aan het plafond bevestigd. Wanneer je een plafondlamp gaat verplaatsen moet je eerst een aantal stappen doorlopen om te voorkomen dat je verkeerde keuzes maakt. 

Allereerst is het belangrijk dat je een plan van aanpak maakt. Waar wil je de plafondlamp hebben? Op internet kun je meer dan genoeg informatie vinden hoe je een plafondlamp kunt verplaatsen en welke materialen je daarvoor nodig hebt. Dus dat is op zich niet zo heel erg spannend. Tenzij je niet een handige klusser bent, dan kun je deze klus beter aan een ander uitbesteden. 

Het verplaatsen van een plafondlamp

Het is vooral belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt bereiken met het verplaatsen van de plafondlamp. Want niet alleen de locatie van de lamp is belangrijk maar ook het feit dat je over de juiste lampen beschikt. Als je niet goede verlichting hebt dan kun je de lamp hangen waar je wilt maar dan krijg je niet het gewenste effect.

Veiligheid voorop

Als je de plafondlamp gaat vervangen dan is het belangrijk dat je veilig werkt. Je hebt immers wel te maken met elektriciteit en daar wil je absoluut geen grappen mee maken. Zorg daarom voor veiligheid. Zet de hoofdschakelaar uit zodat er geen stroom meer op de aansluiting staat. 

En zorg ervoor dat je met goed gereedschap werkt. Want met verkeerd gereedschap kun je niet verwachten dat de klus goed zal geschieden. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je met goed gereedschap werkt. Dat maakt ook dat de klus veiliger zal verlopen. 

Overweeg andere verlichting

Wanneer je toch bezig gaat om de plafondlamp te verhangen kan het gelijk een goed idee zijn om de lampen zelf te vervangen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een andere soort lamp. Denk dan aan ledverlichting. Dit is energiezuinig en duurzaam. 

Het is vooral belangrijk dat de woning voorzien wordt van meer dan voldoende natuurlijk licht. Wanneer je te weinig natuurlijk licht in de woning hebt dan heeft dit invloed op jouw mentale gezondheid. Licht is heel erg belangrijk voor de mens. Andere verlichting aanschaffen kan dus heel veel effect hebben op de woning maar ook op jou als mens. 

Als je bijvoorbeeld een lamp koopt die gemaakt is van rotan heb je een hele mooie lichtinval. Dit is heel natuurlijk en heel speels en overdag als de lamp niet brand is het ook nog eens een mooie blikvanger in de woning. 

Goede investering

Nieuwe lampen kopen is geen goedkope aangelegenheid. Voor een goede lamp betaal je snel best wat geld. Wanneer je dus van plan bent om de lampen te vervangen dan is het belangrijk om je te realiseren dat dit niet goedkoop is. Als je een smal budget hebt worden de zoekopties al snel een stukje kleiner. 

Je kunt er dan voor kiezen om nog even door te sparen of om kleine verandering aan te brengen die passen binnen jouw budget. Het is belangrijk om kritisch te zijn want het effect van verlichting in de woning wordt echt vaak behoorlijk onderschat. Maar een goede verlichting in huis daar heb je nog jaren plezier van. Het is belangrijk om daarin te investeren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button