Rioollucht in de badkamer: tips!
Heb je ineens een vieze geur in huis? Dan ga je waarschijnlijk direct op zoek naar waar het vandaan komt. Meestal brengt je zoektocht je dan al snel naar de badkamer. Negen van de tien keer bevindt de boosdoener zich namelijk juist dáár. Omdat het de plek is om jezelf, en vaak ook je kleren, te wassen, maakt dat het dubbel vervelend. Het is erg onprettig om dan te douchen, want het ruikt vies en je hebt het gevoel dat je niet echt schoon wordt, vooral als de rioollucht uit het doucheputje lijkt te komen. Het is ook niet fijn om je schone was uit de machine te halen als het zo stinkt in de badkamer. Een rioollucht in de badkamer is bovendien niet alleen heel vervelend, maar ook nog eens erg ongezond. Zo’n putlucht in de badkamer wordt waarschijnlijk veroorzaakt door gassen die vrijkomen uit de riolering. Deze gasvorming zelf is niet het probleem want normaal gesproken blijft rioolgas ook gewoon daar waar het hoort te zijn: in het riool. Nee, het wordt pas ongezond en gevaarlijk doordat het gas vrijkomt in de lucht die je inademt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig is de kans groot dat je het zelf kunt verhelpen. Met onderstaande tips kom je snel van de stank in je badkamer af!
Rioollucht in de badkamer verhelpen
Wanneer de vieze geur uit de badkamer komt, is de oorzaak meestal heel simpel. Ophoping van vuil (haren, zeep, vet e.d.) verstoppen de afvoer van de wastafel, douche of bad. Het water kan niet goed weglopen en het vuil verspreidt een vieze lucht. De afvoer naar het riool is vaak niet meer gevuld met een laagje water, dat normaal het ontsnappen van de riooldampen tegenhoudt. Door zelf aan de slag te gaan, kun je de rioollucht in de badkamer verhelpen. Haal het doucheputje eruit en verwijder het vuil, draai de sifon onder de wastafel eraf en verwijder daar het vuil. Maak de onderdelen schoon voordat je ze weer terugplaatst. Voor het bad kun je gebruik maken van ‘plopper’ om een vuilprop los te krijgen. Is het hardnekkiger, dan kun je een ontstoppingsveer gebruiken. Verwijder zoveel mogelijk vuil handmatig en spoel de afvoeren na met wat soda en kokend water. Andere chemische middelen kun je beter niet gebruiken, want dat kan de afvoerbuizen en het milieu schade toebrengen. Ook in de toiletpot kun je soda en kokend water gebruiken. Het is goed om alle afvoeren in de badkamer te behandelen, aangezien ze allemaal met elkaar in verbinding staan. Grote kans dat je zo het probleem verholpen hebt en de stank van de afvoer in de badkamer is verdwenen.
Oorzaak rioollucht in de badkamer
Is het probleem nog niet helemaal verholpen? Dan kan het zijn dat de oorzaak van de rioollucht in je badkamer dieper ligt. In dat geval kun je gebruik maken van een natuurlijke ontstopper die je zelf maakt met baking soda en azijn. Hiervoor doe je een kopje baking soda in de afvoer. Vervolgens giet je eenzelfde hoeveelheid azijn erbij. Het begint te bruisen en het vuil komt los. Als de oplossing niet meer bruist, giet je er een volle kan kokend water in. Laat het even staan en spoel vervolgens na met koud water. Als het goed is, is nu de verstopping verholpen. Eventueel kun je het proces nog een keer herhalen.
Stel nu dat de stank nou nog steeds niet weg is, hoe los je dan het probleem van een rioollucht in huis op? Het kan zijn dat de verstopping zich té diep in de afvoeren bevindt en dan kun je beter een professioneel ontstoppingsbedrijf inschakelen. Een ontstoppingsdienst heeft speciale apparatuur om dieper de afvoer in te gaan en de verstopping te verhelpen. Ook kunnen ze lekken in de riolering opsporen. Wanneer er kapotte afvoerleidingen of losgeraakte onderdelen zijn, kan dat ook de stank veroorzaken. Deze leidingen zullen dan vervangen of gerepareerd moeten worden en daar heb je wel een professional voor nodig.
Rioollucht in huis ongezond
We noemden het hierboven ook al: een rioollucht in huis is ongezond. Deze geur wordt veroorzaakt door rioolgassen en die zijn slecht voor je gezondheid. Rioollucht bestaat onder meer uit waterstofsulfide (zwavelwaterstof, ofwel ‘rotte eierenlucht’) en methaan. Ze kunnen onder meer hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Ook andere gezondheidsklachten, zoals irritatie van ogen en slijmvliezen, kortademigheid, flauwvallen en erger, kunnen worden teruggevoerd naar deze rioolgassen. Bij inademing van grote hoeveelheden zijn ze zelfs levensbedreigend!
Rioollucht in huis ongezond? Ja dus! Daarnaast kan het ook nog eens erg gevaarlijk zijn. Er kan door het vrijkomen van rioolgas namelijk een opeenhoping van methaan ontstaan. Dat is een zeer brandbaar gas dat zorgt voor direct explosiegevaar. Pas dus goed op met aanstekers en elektriciteit als het stinkt in huis.
Kortom, een rioollucht in de badkamer moet je dus zeker niet negeren. Hoe langer je wacht met het oplossen van het probleem, hoe groter het wordt. Hopelijk kun je met bovenstaande tips korte metten maken met stank en hoef je geen grotere middelen in te zetten. Hoe dan ook, wacht dus niet en ga op zoek naar de oorzaak én een manier om het te verhelpen, zodat je snel van de rioollucht in je badkamer en je huis af bent!