DIY

Tafel zwart verven

Een mooi interieur in huis is belangrijk. Een goed interieur geeft namelijk een bepaalde sfeer. Kleuren zijn ook erg bepalend voor de sfeer in een woning. En soms wil je gewoon iets anders en ben je de kleuren die je in huis had meer dan zat. Als je een tafel zwart wil verven bijvoorbeeld krijgt jouw woonkamer ineens een hele andere sfeer. Maar er zijn ook wel een aantal dingen die je moet weten voordat je de verfkwast tevoorschijn pakt en als een malle begint te schilderen. Hier lees je hoe je dit georganiseerd kunt aanpakken zodat jouw klus ook daadwerkelijk een succes wordt.

Waarom je tafel verven?

Er zijn diverse redenen waarom je ervoor kunt kiezen om de tafel zwart te verven. Misschien is de tafel beschadigd geraakt door de jaren heen en wil je op die manier beschadigingen verbergen zodat de tafel nog een ronde mee kan gaan? Of je hebt andere spullen voor de woonkamer aangeschaft waardoor die blanke tafel echt vloekt bij het geheel.

Hoe dan ook, het kan hartstikke leuk zijn om jouw tafel een andere kleur te geven. Maar het is niet een klusje waarvan je op zaterdagochtend ineens denkt, laten we dat eens even gaan doen. Het verven van meubelstukken, zeker wanneer je het zwart wilt verven, is een klus die je goed moet voorbereiden. Anders verpest je jouw meubelstuk en dan wordt het huilen.

Waarom zwart verven lastig is

Zwart is een dominante kleur. Wanneer je een tafel zwart verft en dit gebeurt niet op de juiste manier heb je kans dat de tafel niet mooi egaal zwart is. Dat het resultaat vlekkerig is of niet op bepaalde punten gelijk qua kleur. Zonde, want om zwarte verf weer te verwijderen is echt een vervelende klus en het resultaat wordt er zeker niet mooier op. 

Zaak dus om je op voorhand goed voor te bereiden en niet zomaar een pot verf aan te schaffen en je los te laten op jouw salon of eettafel. 

Waarom zwart verven lastig is

De voorbereiding

Allereerst is het heel erg belangrijk om te weten uit wat voor type hout jouw tafel is gemaakt. Het maakt nogal verschil of de tafel is gemaakt van beukenhout, blank eiken of sheesam hout. Niet elke verfsoort is namelijk dan geschikt. Het is dus goed om te weten met welke houtsoort jij te maken hebt. 

Dan moet je nog bekijken of de tafel al bewerkt is. Dat wil zeggen, stel de tafel is al bewerkt met een bepaalde lak dan wil je dit op voorhand wel weten omdat dit een andere aanpak vergt. De lak werkt dan isolerend voor de verf en zal eerst verwijderd moeten worden voordat je er überhaupt overheen kunt gaan met een andere verf.

Zorg ervoor dat je een goede verf kiest, als je niet weet welke je moet kiezen kun je het beste naar een bouwmarkt toe gaan om dit te vragen. Weet welke materialen je nodig hebt om de tafel te lakken op een goede manier. 

Wil je bijvoorbeeld de tafel verven met een lakroller of met een kwast? Zijn er onderdelen die van de kast gehaald moeten worden zoals een handvat? Dat zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je een tafel gaat verven. 

Een goede voorbereiding is dus het halve werk. 

De uitvoering

Zorg dat wanneer je gaat beginnen met het verven van jouw tafel dat je een goede werkruimte voor jezelf hebt gecreëerd. Wil je de tafel binnen in huis schilderen? Zorg er dan voor dat bijvoorbeeld de vloer eronder beschermd is. En dek andere belangrijke meubelstukken zoals de bank of accessoires in de buurt van de tafel af met plastic. Zo voorkom je dat het beschadigd raakt.

Een tip die ook belangrijk is dat is om proberen om eenheid te creëren. Als je een verf hebt gekozen voor de tafel kun je kijken of je de verf voor meerdere klusjes kunt gebruiken. Het is namelijk best wel zonde om een grote pot verf te kopen die je vervolgens weg kunt kieperen omdat je het verder niet gebruikt. 

Neem de tijd om de tafel te verven. Als je er een haast klus van gaat maken weet je op voorhand al dat het gedoemd is om te mislukken. Hou je aandacht erbij. Zet je telefoon uit zodat mensen je niet onnodig storen tijdens het werken. Het eindresultaat is het allerbelangrijkste.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button