Life Style

Trend: Sheesham hout

Story Highlights
  • Sheesham hout is sterk in opmars
  • Ideaal voor meubels
  • Enigszins vergelijkbaar met teakhout

Je hebt teakhout, beukenhout en grenen en allemaal hebben ze een eigen signatuur. Tussen deze bekende houtsoorten heeft ondertussen ook sheesham hout zich gevoegd. We vertellen je hier alles over een houtsoort die nadrukkelijk aan de weg timmert.

Hout is aan een serieuze opmars bezig

Sheesham hout is aan een serieuze opmars bezig. In sneltreinvaart wint het terrein ten opzichte van andere houtsoorten en dat is niet voor niets. Sheesham hout heeft uitstekende eigenschappen voor het maken van meubels en daarom zie je ook steeds meer meubels van deze houtsoort. Overigens is de officiële naam voor deze houtsoort Dalbergia Sissoo, in de volksmond wordt het ook wel Indian Rosewood genoemd.

Houtsoort van de Noord Indische palissander

Hebben we het over de boom van de Dalbergia Sissoo, dan hebben we het over een Noord Indische palissander; een zeer snelgroeiende, winterharde en bladverliezende boom. De boom komt uit het Indiase subcontinent en eveneens uit het zuiden van Iran. De boom die het fraaie sheesham hout levert, is een middelgrote tot grote loofboom met een lichtere kroon. De boom plant zich voort door zaden en zuigers. Het hout wordt internationaal verkocht en wordt gebruikt voor het maken van meubels, het wordt eveneens toegepast als brandstofhout en voor schaduw en beschutting.

Sheesham eigenschappen

Sheesham hout is een hardhoutsoort met een kenmerkende en erg fijne nerf. Daardoor heeft dit hout een zeer warme uitstraling. Ook vlamtekeningen zijn kenmerkend voor deze houtsoort en fraai zijn de steeds wisselende kleurschakeringen. Wat betreft de bomen waarvan het hout gemaakt wordt geldt dat hoe ouder een boom is, hoe meer donkere kleuren je in het hout ontdekt. Hout uit jongere bomen vertonen meer wit. De houtsoort kan minder goed tegen extreme temperaturen en zeker niet tegen vochtigheid. Daarom is deze houtsoort ook niet geschikt voor buiten. Verder kun je de typering duurzaam op deze houtsoort plakken.

Sheesham meubels

Er worden steeds meer meubels geproduceerd van sheesham meubels. Dit gaat van wandplank tot dressoir, terwijl de houtsoort ook al uitstekend geschikt blijkt voor het maken van de mooiste tafels. Wat betreft de prijs kun je sheesham hout wel vergelijken met teakhout. Ook heeft het een aantal identieke eigenschappen.

Sheesham hout salontafel

Sheesham hout is uitermate geschikt om tafels van te maken en dus zie je in de verschillende huizen in ons land steeds meer salontafels. Het heeft alles te maken met de hardheid van het hout, dat daardoor echt tegen een stootje kan. En dat moet een tafel ook kunnen. Overigens hief jij je niet bezwaard te voelen als je een salontafel van sheesham hout koopt. De producten van tafels en meubels van dit hout namelijk, planten voor elke gekapte boom een nieuwe boom. En zo blijft de natuur behouden en dat kan best een reden zijn om juist voor die fabrikanten te kiezen die dit doen. Iets dergelijks is tamelijk unieks en zie je niet snel bij andere houtsoorten. Met een salontafel van sheesham hout kies je in elk geval altijd voor een unieke salontafel. Elk deel sheesham hout is namelijk uniek met geheel eigen kleurschakeringen.

Sheesham eettafel

Wat voor de salontafel geldt, geldt ook voor een sheesham eettafel. Ook deze sheesham eettafel heeft een zeer warme uitstraling en de vlamtekeningen en de kleurschakeringen maken het al snel een bijzondere eettafel. De eettafel is geschikt als je een gezin hebt met kinderen, want door de dichtheid van het hout kan de tafel tegen heel wat stootjes. Er zijn, kortom, voldoende redenen te kiezen voor tafels van Indian Rosewood of Dalbergia Sissoo. Aan de opmars van sheesham hout lijkt voorlopig nog geen eind te komen, want nog steeds wint sheesham hout aan populariteit. En dat is niet meer dan logisch.

Gerelateerde artikelen

Back to top button