Trends

13 Redenen waarom het leven in een houten huis of tiny house beter is

1. Een tiny house versterkt de harmonie

Met een klein houten huis optimaliseer je de beschikbare ruimte. Er zijn dus minimale kamers beschikbaar om ervoor te zorgen dat de beschikbare ruimte effectief wordt gebruikt. Dit betekent dat met minder kamers, mensen elkaar meer kunnen zien. Daarnaast kunnen mensen meer tijd met elkaar doorbrengen doordat ze zowel in huis als met elkaar veel delen, bijvoorbeeld in de vorm van gezelschap en recreatieve activiteiten zoals spel, sport en muziek luisteren.

2. Een tiny house bespaard veel geld

Het is over het algemeen goedkoper om in een klein houten huis te wonen dan in de standaard grote huizen. Dit komt onder andere door het feit dat hoe kleiner de grootte van het huis, hoe minder spullen er nodig zijn. Het vertaalt zich in minder onderhoudskosten en minder elektriciteits- en waterkosten.

Bovendien zijn de aanschafkosten van een tiny house op de markt veel lager dan de normale huizen. Het is zelfs goedkoper om een klein houten huis helemaal opnieuw te bouwen met goedkopere materialen zoals hergebruikt hout.

3. Je kan alles naar wens ontwerpen en decoreren

De bouw van een tiny house betekent dat als het gaat om decoraties en design, men de mogelijkheid heeft om hun creativiteit te inspireren. Het betekent dat men controle heeft over het soort interieur en de accessoires die ze binnen willen hebben terwijl ze er een thuis van proberen te maken. Men kan ervoor kiezen om de manier waarop het huis wordt geverfd of gedecoreerd te wijzigen en een complete verandering aan te brengen met minder kosten en in minder tijd.

4. Met een klein houten huis kan je ontsnappen aan het hypotheekleven

De meeste mensen die in grote steden wonen, hebben het vaak moeilijk als het gaat om het verkrijgen van woonruimte en kiezen daarom voor oplossingen zoals het aanvragen van hypotheken, wat uiteindelijk bakken met geld kost. Wereldwijd hebben mensen zich gerealiseerd dat het veel beter is om ergens wat meer afgelegen te wonen met een klein huis en veel rust dan om een groot huis te hebben dat alleen maar stress opleverd door de hypotheeklasten en de bijkomende kosten.

5. Bespaar veel tijd met het schoonmaken!

Huizen, groot of klein, moeten regelmatig worden schoongemaakt. Bij tiny houses is er weinig vloeroppervlak, waardoor er minder tijd besteed hoeft te worden aan schoonmaken. Het voordeel is dat men een minimalistisch leven kan leiden door minder tijd te besteden aan het schoonmaken en meer aan andere activiteiten zoals recreatie en de inrichting van het huis.

13 Redenen waarom het leven in een houten huis of tiny house beter is

6. Er is veel ruimte voor de natuur

De ruimte die anders aan een groot huis zou worden besteed, wordt nu besteed aan meer natuur. Met een klein houten huis is het makkelijker om een moestuin, een bloementuin of een vijver te hebben. Dit werkt ontspannend omdat men zich de ruimte heeft voor viskweek, bloementeelt of groenteteelt net buiten hun huis. Bovendien kan men ook een soort park-achtige tuin opzetten waar vrienden en familie gewoon kunnen ontspannen, weg van de drukte van steden en dorpen en kunnen genieten van het pure gevoel van de natuur.

7. Je leeft een groenere levensstijl

Om te beginnen stimuleert het leven in een tiny house maximaal gebruik van middelen door zo min mogelijk middelen te gebruiken. Er wordt namelijk minder ruimte gebruikt, er wordt minder kapitaal gebruikt om de woning te kopen of te bouwen en de warmtebehoefte in de woning is minimaal. En het heeft zelfs als bijkomend voordeel dat de gebruikte warmte afkomstig kan zijn van zonnepanelen en het gebruikte water kan worden opgevangen uit regenwater. De twee instanties zorgen ervoor dat je nog eens extra kunt besparen op de kosten van elektriciteit en water.

8. Met een tiny house kun je opruimen en eenvoudig leven

Typisch heeft een klein houten huizen minder ruimte en daarom moet je dingen goed kunnen regelen om ze te laten passen. Als je in een traditioneel huis woont, heb je vaak grote hoeveelheden aan spullen waarvan je sommige nooit gebruikt. Wanneer je van een traditioneel huis naar een tiny house gaat, hoef je alleen de essentiële dingen te kiezen en de rest kan je verkopen of doneren. Dit stelt iemand in staat om de manier van leven te veranderen en te vereenvoudigen, want wat overblijft is wat er echt toe doet en de rest is verdwenen.

9. Stimuleert een minimale last van spullen

Het huis is gebouwd met als hoofddoel kleiner te zijn. Het is ook waar dat de spullen die het huis herbergt van vaak kleiner zijn in vergelijking met de grote standaardhuizen. Daarom stimuleert de adoptie van de tiny house beweging onbewust om beter na te denken over de spullen die je aanschaft. Daarbij wordt ook een minimalistische levensstijl aangemoedigd.

13 Redenen waarom het leven in een houten huis of tiny house beter is

10. Eenvoudig leven 

Het soort leven dat in een tiny house wordt ervaren, is veel eenvoudiger dan dat van mensen in grote huizen in steden. Er is meer ruimte voor bloemen- en groenteteelt, visteelt en natuur in vergelijking met steden. Ook is de enige energie die in kleine huizen wordt gebruikt voor warmte en diverse apparaten beperkt, integenstelling tot de grote steden waar veel meer elektriciteitsverbruik is.

11. Er is minder onderhoud

Bij minder ruimte hoort ook minder onderhoud. Reparaties zijn van kleinere aard. Zo vereist de reparatie van een klein dak minder onderhoud dan die van het grote dak. Daarnaast is er ook veel minder aanwezig dat kapot kan gaan.

12. Een tiny house is multifunctioneel

Tiny houses kunnen om verschillende redenen worden gebruikt. Ze kunnen buiten in de tuin van een groot huis worden gebouwd als add-ons, studio’s, thuiskantoren, gastenverblijven en nog veel meer. Ze hebben meestal de voorkeur voor deze doeleinden, omdat ze goedkoper te bouwen zijn dan de typische normale huizen die anders zouden zijn gebouwd om aan de genoemde doeleinden te voldoen.

13. Hoge geluksniveaus

Met minder stress om spullen en minimale of geen regelmatige betalingen voor een hypotheek, ligt het geluksniveau hoger. Het is nu tot mensen doorgedrongen dat grote huizen niet noodzakelijkerwijs leiden tot een hoge mate van vervulling als het gaat om geluk. Vermeldenswaardig is dat hoe groter het huis, hoe meer tijd wordt besteed aan schoonmaken, onderhoud en service en dus minder tijd wordt besteed aan recreatie en persoonlijke tijd. Mensen die in een tiny house leven hebben controle over hun huis vanuit het decor, de omgeving, de tuinen en in het algemeen over de manier waarop ze hun leven leiden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button