OnderhoudTuin

Oleander snoeien

Story Highlights
  • Let op; de peulen van oleander zijn giftig
  • Plaats oleander op een vorstvrije plaats
  • Een jaar zonder bloemen is geen ramp

Het snoeien van een oleander luistert nog best nauw. Zo is het belangrijk wanneer je de plant gaat snoeien bijvoorbeeld. Om die reden helpen we je een handje en vertellen we je hier alles over het snoeien van de oleander.

Te groot? Dat betekent snoeien!

Is je oleander echt te groot, dan moet je echt snoeien. Meestal zijn de maanden februari en maart de maanden waarin je een oleander gaat snoeien. De temperaturen stijgen weer enigszins, planten beginnen weer wat te groeien. Het is belangrijk om voor je begint te snoeien eerst precies weet in welke vorm je de oleander precies wilt hebben. Snoeien doe je bovendien altijd met een schone en scherpe snoeischaar. Je knipt bovendien alleen die taken weg die je te lang vindt. Een gezonde oleander zal zelfs op de oude takken uitlopen. Dat betekent dat je best het een en ander weg kunt knippen. Snoei niet tot op de hoofdstam terug als je de oleander graag wat luchtiger houdt. Laat bovendien een paar centimeter van de zijtakken staan.

Oleander snoeien in een pot

Je gaat zien dat er zo nieuwe takjes gaan groeien op de zijtakken, hetgeen de oleander een luchtiger karakter geeft. Hoe luchtiger, hoe beter als je de oleander snoeit want ook de verse takken die nog niet verhout zijn drogen zo beter op. Dat maakt weer dat er minder sprake zal zijn van aantasting door schimmel. Het risico op schimmels is overigens het grootst in de winter. Heb je een oleander die erg veel lange takken heeft, knip die dan in verschillende lengtes af. De langste takken in het midden laat je ongemoeid. Oleander snoeien in een pot doe je volgens dezelfde richtlijnen. Let wel op; is een oleander in een pot kaal, dan zit de plant waarschijnlijk in een te kleine pot.  

Wanneer oleander snoeien?

Hamvraag; wanneer oleander snoeien? Goed snoeien doet de oleander goed. Is de plant gezond, dan zal de oleander nadat ie gesnoeid is een groot aantal nieuwe scheuten maken. Overweeg wel altijd eerst of het echt noodzakelijk is om een plant te snoeien. In de praktijk zijn kale takken met alleen aan de top blad en bloemen al een reden om te gaan snoeien. Zonde van de bloemknoppen en eigenlijk ben je dan al te laat. Wil je een plant die vol in het blad zit, dan moet je echt eerder aan de slag.

Oleander peulen

Het is wel belangrijk de plant terug te snoeien als er weinig blad is. Moet je echt flink terugsnoeien, dan is de kans groot dat je in dat jaar geen nieuwe bloemen in de plant krijgt. Jammer dan, maar wil je de plant goed in vorm en veel blad dan is het noodzakelijk goed te snoeien. En vergeet niet dat de oleander ook zonder bloemen een mooie plant is. En een jaar later kun je er vanuit gaan dat er weer gewoon sprake is van een mooie bloei mét bloemen. Herb je weer een oleander met bloemen, dan zie je aan de plant ook vruchtjes, ook wel oleander peulen genoemd, Pas er mee op, want ze zijn giftig.

Gerelateerde artikelen

Back to top button