Tuin

Checklist: Tuin zomerklaar maken!

Story Highlights
  • Haal mos en alg weg met een schrobber en heet water
  • Snoeien geeft een plant de ruimte om te groeien
  • Maai en verticuteert het gras

We verlangen er stiekem toch allemaal naar, naar het zomerklaar maken van de tuin. Want dan komt de mooie tijd er weer aan en kun je straks weer heerlijk in je tuin bivakkeren. Het zomerklaar maken van de tuin is  de eerste stap die je in de tuin zet na de koudere maanden.

Haal eerst de groene aanslag weg met heet water en een schrobber

Het eerste wat je doet is het weghalen van groene aanslag. Dat staat bepaald niet fraai op je tuinpad of terras. Haal de mossen en algen ook weg omdat ze bijvoorbeeld de vlonders in je tuin aan kunnen tasten. Je kunt mos en algen prima weghalen met een borstel en heet water. Heb je de beschikking over een hogedrukreiniger, dan kun je die uiteraard ook prima gebruiken. Dat geldt eveneens voor een onkruidbrander. Maak vooral geen gebruik van groene zeep, chloormiddelen of bleek.

In het verlengde van algen en mos haal je ook onkruid uit je tuin. Ben je er zeker van met onkruid te maken te hebben, verwijder dit dan met wortel en al uit je tuin. Doe dit met een schoffel. Heb je te maken met onkruid tussen de tegels? Dan kun je prima het onkruid eerst bevochtigen met kokend water. Zo haal je het onkruid wat gemakkelijker tussen de tegels vandaan.

Snoeien geeft bomen en planten de ruimte om te groeien

Bij het zomerklaar maken van de tuin hoort ook snoeien. Door te snoeien bevorder je de groei van planten, bomen en struiken. Gebruik bij het snoeien altijd vlijmscherp snoeigereedschap. Oleander snoeien is niets anders dan uitdunnen. Je haalt oud en dood materiaal weg en dat geldt eveneens voor scheefstaande en kruisende takken. Behalve grasmaaien ga je ook het gras verticuteren.  Grasmaaien zal bij iedereen bekend zijn, verticuteren betekent dat je mos en oud gras uit je gazon haalt. Het ongewenste groen verdwijnt zo uit gras en zo krijgt het resterende gras weer extra licht en vocht. Vergeet zeker niet de overkapping ook na te kijken.

Vergeet omwoelen en beplanten niet bij het zomerklaar maken van de tuin

Het zomerklaar maken van de tuin is eveneens het bemesten van de rijke bodem. Een rijke bodem namelijk staat voor gezonde en sterke planten. Gebruik organische mest of compost en schep dat  door de aarde. Omwoelen en beplanten van de aarde is toch al onderdeel van het zomerklaar maken van de tuin. Daardoor krijgen de wortels van de planten namelijk weer voldoende zuurstof en ruimte.

Gerelateerde artikelen

Back to top button