DIYTuin

De beukenhaag: sterk terugsnoeien!

Story Highlights
  • Snoei een beukenhaag niet als het vriest
  • Beukenhaag houdt ook in de winter de bruine bladeren
  • Juni is toch wel de snoeimaand bij uitstek

Idealiter snoei je de beukenhaag eens per jaar. Doorgaans is in de maand juni de haag al 10 centimeter gegroeid. Juni is dan ook de maand bij uitstek om de beukenhaag te gaan snoeien. Als je later de beukenhaag nog een lichte knipbeurt wenst te geven, dan kan dat prima in de periode rond augustus. Iedereen kent wel de beukenhaag, een vooral zeer sterke haag. Het heeft in het voorjaar en de zomer een mooi, fris en groen blad. Later worden de bladeren bruin. Aantrekkelijk van de beukenhaag is dat het ook in de winter bladeren in de kleur bruin houdt. Ook dan is het dus nog steeds een fraaie aanvulling voor de tuin.

Beukenhaag snoeien tot op de stam

De beukenhaag snoeien tot op de stam is allesbehalve een goed idee. De beukenhaag kun je best drastisch snoeien. Dan is het namelijk maar de vraag of de beukenhaag zich nog wel weer helemaal herstelt. Je mag de beukenhaag echter wel prima tot de helft inkorten. Mocht je een lange beukenhaag hebben, dan hoef je vaak de beukenhaag niet eens in een keer te snoeien en kun je bij het einde van de winter nogmaals flink terug snoeien. Snoei nooit als het vriest.

Beukenhaag inkorten

Je beukenhaag inkorten doe je dus niet als het vriest. Ben je klaar met terugsnoeien van de beukenhaag, zorg dan aan de voet van de beukenhaag een laag compost of goede tuingrond aan. Liefst spit je deze laag onder. Wat je zeker ook niet moet vergeten is om de beukenhaag flink water te geven na het inkorten. De beukenhaag is een graag geziene gast in de Nederlandse tuin. Die populariteit dankt het aan de mooie bladeren en omdat de haag vaak ook echt dik is. Door de beukenhaag regelmatig te snoeien, krijgt de beukenhaag een steeds voller karakter. In de tuin is de beukenhaag een mooie en volle omlijsting van de tuin. Ook de specifieke bruine kleur van de bladeren in de winter worden door heel erg veel mensen bijzonder gewaardeerd.

Oude beukenhaag snoeien

Een oude beukenhaag snoeien? Is dat anders dan een jongere haag? Bij de echte oude hagen en bij hagen die in de volle zon staan is het vaak beter om de haag nu aan een zijde in te korten en de haag een jaar later te laten recupereren en dan volgend jaar de andere kant van de haag aan te pakken. Dat is ook een manier van snoeien die vaak gebruikt wordt.

Beukenhaag snoeien: wanneer?

De periode van eind met tot half juni wordt algemeen beschouwd als de ideale periode om de beukenhaag in te korten. Zo krijg je de haag mooi dicht en compact. De meeste beukenhagen lopen na de langste dag, 21 juni, nog een keer uit. Je knipt dus bij voorkeur voor de langste dag van het jaar en kunt een tweede knipbeurt inplannen in de herfst.

Gerelateerde artikelen

Back to top button