Slaapkamer

Hoe kies je het beste dekbedovertrek?

Heb je een nieuw bed gekocht? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je ook een nieuw dekbedovertrek nodig hebt. Het is niet eenvoudig om een juist dekbed te kiezen. Het aanbod is tegenwoordig extreem groot. Kies je bijvoorbeeld voor een vier seizoenen dekbed? Of ga je voor een dekbedovertrek 260×220 in een winterse dikte? Ook kun je nog een onderscheid maken in het materiaal van het dekbed. Al met al genoeg redenen om je te informeren over hoe je het beste dekbedovertrek uit kunt kiezen voor je bed.

Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je een dekbed kiest. Allereerst heb je een bepaalde maat nodig voor het bed. Dit wordt altijd weergegeven als je het bed of het matras koopt en kun je daarnaast ook zelf opmeten. Vervolgens ga je een type vulling kiezen. Deze is belangrijk voor hoe het dekbed aanvoelt. Tevens kies je ook een warmteklasse uit van het dekbed. Je kunt gaan voor een vierseizoenen dekbed, maar ook voor een zomerse of winterse variant. Al deze factoren samen zorgen voor het comfort dat je krijgt als je in bed ligt. Dit zorgt dan ook direct weer voor je slaapkwaliteit. Een goed dekbed kan dus ook zeker bijdragen aan je eigen slaapritme. 

Afmetingen van het dekbed bepalen

In de meeste gevallen koop je direct bij een bed een dekbed. Hierdoor weet je direct een gangbare maat te kiezen. Je hoeft echter niet altijd dezelfde maat dekbed te kopen voor de afmeting van een matras. De standaard afmetingen hoeven namelijk helemaal niet goed voor jou te zijn. Het is wel aan te raden om het dekbed niet te klein te nemen. Een iets groter dekbed is namelijk veel comfortabeler en zorgt ervoor dat je niet hoeft te vechten om je eigen deken. Slaap je alleen in een groot bed? Dan hoef je niet perse een heel groot dekbed te nemen. Een donsdeken van 240 centimeter breed kan dan ook zeker goed genoeg zijn.

Verschillende soorten dekbedden

Er zijn verschillende soorten dekbedden te verkrijgen waar je onder kunt slapen. Allereerst is er een winterdekbed. Deze is doorgaans dikker en geeft veel warmte. Deze wordt in de meeste gevallen in de winter gebruikt, als het kouder buiten is. Daartegenover staat natuurlijk het zomerdekbed. Deze is luchtiger en doorgaans dunner, waardoor je het minder snel warm krijgt onder de deken. Dit is voornamelijk in de zomer erg fijn. Tot slot heb je ook een vierseizoenen dekbed. Deze bestaat vaak uit meerdere delen, zodat je het per seizoen kunt aanpassen om een zo hoog mogelijk slaapcomfort te krijgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button