Life Style

Wat is het beste stookhout?

Story Highlights
  • Er zijn verschillende houtsoorten geschikt voor je houtkachel
  • Afhankelijk van de grootte van de houtkachel
  • Eikenhout en haagbeuk voor de barbecue

Met alleen een houtkachel ben je er niet. Die kan immers niet zonder hout om te branden. Nou is het niet zo dat je het eerste het beste stuk hout maar in de kachel legt en het klaar is. Voor het grootste plezier aan je houtkachel is het verstandig om met alleen het beste hout te werken. Je kunt in dat kader verschillende houtsoorten gebruiken. Wij vertellen je er hier alles over.

Welke factoren spelen een rol bij het kopen van het beste stookhout?

Bij het bespreken van het beste stookhout voor je houtkachel spelen verschillende elementen een rol. Is het oven drogend? Hoe is het vochtigheidspercentage in het hout en is het hout direct te gebruiken? Stookhout kopen betekent  je in deze zaken verdiepen, weten welke houtkachel je precies hebt en je ook verdiepen in de prijzen uiteraard. Want de keuze die je maakt kan natuurlijk ook met je financiële situatie te maken hebben. Is die minder rooskleurig, dan zul je eerder voor de goedkopere houtsoort kiezen.

Van elzenhout tot essenhout of toch liever haagbeuk?

In de meeste situaties heb je de keuze uit elzenhout, berkenhout, essenhout, eikenhout en haagbeuk. Kijken we naar elzenhout, dan zien we hout dat je met maximaal twee blokken tegelijk stookt per keer. Het is prima hout voor kleine kachels en accumulerende kachels. Elzenhout is een zachte houtsoort en brandt daardoor ook gemakkelijk en snel. Ook ontstaat altijd een mooie vlam. Berkenhout betekent dat je nu met maximaal drie houtblokkern tegelijk kunt werken. Ook deze houtsoort leent zich prima voor de wat kleinere houtkachel, kachels tot en met 5 kWh. Ook dit is een zachtere houtsoort. Daardoor weet je zeker dat het hout gemakkelijk brandt en er steeds een mooie vlam ontstaat.

Geschikt voor de barbecue

Je kunt ook essenhout nemen, een houtsoort die je met vier blokken tegelijk kunt gebruiken. Middelgrote kachels kunnen met deze houtsoort het best uit de voeten. Dit zijn kachels van 6 tot en met 9 kWh. Essenhout is juist een hardere houtsoort. Het brandt traag maar geeft wel veel warmte af en het vlammenspel mag er met dit hout zeker ook zijn. Eikenhout? Dan kun je wel 5 blokken tegelijk stoken en dit hout is geschikt voor grote kachels, kachels met minimaal 10 kWh. De harde houtsoort brandt traag en geeft een warme vlam en weinig rook. Deze houtsoort is geschikt voor het stoken van de barbecue. Dat laatste geldt ook voor haagbeuk, een houtsoort waarmee je tegelijk ook vijf blokken hout stookt. De vlam is warm en er ontstaat weinig rook.

Gerelateerde artikelen

Back to top button