Woonkamer

Lichtpunt verplaatsen

Licht in de woning is heel erg belangrijk. Want verlichting vormt een belangrijke basis voor de sfeer die een bepaalde ruimte in huis uitstraalt. Neem de woonkamer als voorbeeld, een bepaalde sfeerlamp die ’s avonds aangezet wordt geeft een heerlijke sfeer in de woning. Zonder dat de lamp aan is merk je dat die sfeer er niet is. Verlichting is dus heel erg belangrijk. Maar hoe irritant is het dat een lichtpunt in jouw woning niet goed zit, waardoor jouw lamp net niet mooi boven de eettafel uit komt of boven de woonkamer? Gelukkig kun je zelf een lichtpunt verplaatsen met een paar handige tips.

Een lichtpunt verplaatsen

Wanneer je dus te maken hebt met een lichtpunt dat niet op de goede plek zit dan is dit hartstikke frustrerend want daardoor komt jouw lamp niet op een plek te hangen die jij graag wilt. En eerlijk is eerlijk, je wilt natuurlijk wel dat die lamp mooi boven de eettafel of salontafel hangt. Een lamp die ergens onlogisch halverwege het gangpad hangt, daar zit niemand op te wachten. 

Belangrijk dus om in dat geval het lichtpunt te verplaatsen. Zo heb jij zelf de regie waar het lichtpunt komt te hangen en hoef jij je niet langer meer te ergeren aan een lichtpunt die niet goed hangt. Maar het vergt wel een beetje voorbereiding. Je kunt natuurlijk niet zomaar een schroevendraaier en een schaar pakken en de boel gaan verhangen.

Plan van aanpak

Wanneer je dus een lichtpunt wilt verplaatsen is het belangrijk om goed te kijken waar je het lichtpunt wilt hebben. Tip, markeer deze plek met een stift of potlood zodat je niet een paar keer opnieuw hoeft te meten. 

Als je de positie van het lichtpunt hebt bepaald wordt het tijd om te bedenken wat je ervoor nodig hebt om het lichtpunt te verplaatsen. De meest makkelijke optie is om de bedrading van het lichtpunt te verlengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een kroonsteentje te plaatsen tussen het verlengstuk van de draden die je toevoegt en de bestaande elektriciteitsdraden van de verlichting.

Kies je materialen dus zorgvuldig uit. Als je niet bekwaam bent met elektriciteit dan is het niet verstandig om hier zelf mee te gaan zitten knoeien. Dan kun je beter iemand vragen die dit voor jou kan doen. Elektriciteit moet je altijd voorzichtig mee omgaan. Ben je wel een beetje handig? Dan kun je op het internet heel veel stappenplannen vinden of je vraagt advies bij de bouwmarkt. 

Je kunt dan bijvoorbeeld een foto maken van de situatie zoals die is en hoe je het graag anders zou willen. Dan kun je bij de bouwmarkt om gericht advies vragen. 

Werk veilig

Werk veilig

Het meest belangrijke van het werken met elektriciteit is dat je veilig werkt. Als je dus van plan bent om het lichtpunt te verwijderen zorg er dan voor dat alle elektriciteit afgekoppeld is. Je wilt absoluut geen gevaarlijke toestanden of een schok door je lijf. Dat moet je zien te voorkomen. 

Zorg ook dat als je in de hoogte werkt dat je veilig staat. Ga niet op een gammele keukenstoel staan maar zorg dat je een betrouwbare ladder tot je beschikking hebt. Dit is heel erg belangrijk voor de werkveiligheid. Zeker als je met elektriciteit aan het werk bent.

Overweeg andere verlichting

Wanneer je toch de boel gaat verplaatsen kun je gelijk overwegen of het zinvol is om andere verlichting aan te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor LED TL verlichting. Deze verlichting is heel makkelijk aan te sluiten maar is enorm energiezuinig door de ledverlichting. Daarnaast hebben deze lampen ook een lange levensduur. Je hoeft ze dus niet telkens te verwisselen.

De juiste lampen aanschaffen voor in jouw woonkamer is heel erg belangrijk. Je hebt hierboven daar al een stukje over kunnen lezen. Lampen zijn verantwoordelijk voor de sfeer in de woning. Maar niet alleen de sfeer, goede verlichting is ook belangrijk in de avond voor jou ogen. Stel je wilt nog even lezen, knutselen of televisiekijken dan is het belangrijk dat je dit bij goed licht doet.

Te fel licht is weer heel erg irritant en belastend voor de sfeer en de ogen. Daarom is het heel erg belangrijk dat je verlichting zoekt die ook echt bij de ruimte past en waar jij blij van wordt.  

Gerelateerde artikelen

Back to top button