Tuin

Mollen verjagen

Story Highlights
  • Verjaag mollen op diervriendelijke wijze
  • Verjaag ze met water en geluid
  • Ook planten kunnen helpen

En dan kijk je op een ochtend uit het raam naar je gazon en zie je ineens dat er molshopen in de tuin te zien zijn. Het is de grote angst en ergernis van mensen met een gazon. Zaak dus de mollen te verjagen. En dat kan op heel erg veel verschillende manieren.

Mollen verjagen met water

Je zou ervoor kunnen kiezen om de mollen met water te verjagen. Een zeer effectieve manier is dat echter niet. . Een mol is een graver immers, en daardoor wordt de grond losser. Daardoor loopt water gemakkelijk weg. Een mol graaft een zeer behoorlijk gangenstelsel, en dat betekent ook dat het water gemakkelijker een uitgang vindt. Het water kan ook door dat gangenstelsel op veel verschillende manieren weglopen. Mollen verjagen met water lukt je alleen als je te maken hebt met onervaren mollen.

Mollen verjagen met flessen

Een diervriendelijke manier van mollen verjagen is de methode met plastic flessen. Het is ook meteen een goedkope manier om van mollen af te komen. Je neemt gewoon een aantal plastic flessen en knipt de bodem er af. Vervolgens plaats je de fles met de open onderkant in de mollengang. Je zorgt aan de andere kant dat de bovenkant van de fles boven de grond zit. Door de wind en de open flessenhals wordt er steeds een geluid in de mollengangen gestuurd. En als de mollen nou ergens een hekel aan hebben, dan is het wel aan geluid. Dit vanwege hun zeer scherpe gehoor.

Mollen verjagen met knoflook

Je zou inderdaad kunnen proberen mollen te verjagen met knoflook, in de wetenschap dat mollen een hekel hebben aan een scherpe geur. Knoflook echter, is niet sterk genoeg om de mollen te verjagen. Voorts is in tegenstelling tot bijvoorbeeld het gebruik van carbid niet bewezen dat mollen een hekel hebben aan knoflook.

Mollen verjagen met planten

Het verjagen van mollen met planten is een diervriendelijke manier en een manier die bovendien ook echt werkt. De methode wordt meer en meer bekend en meer mensen maken er bovendien gebruik van. Voordeel van mollen verjagen met planten is dat het langdurig werkt. Mollen komen simpelweg niet graag te dicht in de buurt van planten. En dat geldt zeker voor planten als de Keizerskroon, de Kruisbladwolfs en de Tuingloxinia. Haal je die in je tuin, dan blijven mollen wel uit de buurt of kiezen ze snel het hazenpad.

Mollen verjagen met geluid

Het is al eerder gezegd, mollen hebben een hekel aan hardere geluiden omdat ze zelf een meer dan uitstekend gehoor hebben. Mollen kunnen om die reden zelfs insecten in de grond horen ritselen. Mollen hebben een extra hekel aan geluid dat van boven de grond in hun tunnels te horen is. In dat kader kun je dus werken met de al genoemde plastic flessen. Wat ook prima kan werken is het ingraven van een metalen paaltje, met boven de grond een aluminium plaatje aan de paal. Door de wind tikt het plaatje steeds tegen de paal, en dat geluid is vervolgens recht in de gang van de mol te horen. En als iets de mol ergens niet goed tegen kan dan is dit dat wel. Ook nu zullen ze je tuin zo snel mogelijk verlaten.

Mollen verjagen met carbid

Carbid kennen we vooral vanwege de jaarwisseling als het enorme knallen veroorzaakt. Carbid is echter ook een prima product om mollen uit je tuin te verdrijven. Er os zelfs speciaal mollencarbid beschikbaar, veel fijner carbid dan waarmee je in december de knallen veroorzaakt. Wat je doet is de molshoop open scheppen. Je treft daar een mollengang aan. Daarin strooi je vervolgens het speciale mollencarbid. Je doet er vervolgens water bij en gooit de hoop snel dicht. De combinatie van carbid met water veroorzaakt een stinkend gas. En dat gas is voor de gemiddelde mol reden meteen te vertrekken. Carbid geeft een veel sterkere geur dan bijvoorbeeld knoflook en is dus een veel effectievere manier om de mollen te verjagen afgezet tegen het gebruik van knoflook.

En zo zie je dat je op verschillende diervriendelijke manieren de mollen kunt verjagen uit de tuin. Je hoeft niet meteen met mollenklemmen aan de slag te gaan. Het kan nadrukkelijk ook anders. En als je kunt kiezen, dan kies je uiteraard voor de meest diervriendelijke methode. Dat moge duidelijk zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button