DIYTuin

Pergola maken

Story Highlights
  • Pergola is een aanwinst voor je tuin
  • In allerlei verschillende vormen
  • Een pergola kun je prima zelf maken

Een pergola in de tuin is altijd een aanwinst. Je hebt ze in diverse vormen en eigenlijk is maatwerk prima mogelijk als het om een pergola gata. Je hebt een pergola als een soort van losse overkapping voor het terras, je hebt ze echter ook in boogvorm over bijvoorbeeld het pad in je tuin. Er zijn ook mensen die een pergola vooral aanleggen om klimplanten vrij baan te geven.

Zelf pergola maken

Een pergola van hout kun je prima zelf maken. Weet dan wel dat een echte pergola altijd vrij staat en alleen een frame vormt. Kies je voor een permanente overkapping van bijvoorbeeld glas, dan is het geen pergola meer,  Zelf een pergola maken is helemaal niet moeilijk. Belangrijk is wel dat je vooraf weet wat je doet, je maakt dus altijd eerst een tekening, een schets. Benoem de afmetingen die je wenst en maak uiteindelijk een duidelijke bouwtekening. Zorg dat de belangrijkste afmetingen op die bouwtekening staan en ga stap voor stap aan de slag. Kennis inwinnen is belangrijk. Gelukkig vind je die voldoende online.

Pergola met doek zelf maken

Een pergola met doek zelf maken? Waarom niet? Zorg altijd voor tenminste vier staanders. Wil je een pergola die breder is dan drie meter, dan doe je er verstandig aan om extra staander in het midden te plaatsen. De staanders verbind je met elkaar door het plaatsen van liggers, vaak zijn de onderdelen van vuren of grenenhout. Je hebt echter ook Douglas staanders. De dragers monteer je goed, de liggers moet je er als het goed is in kunnen leggen.

Pergola met harmonicadoek zelf maken

Iedereen kan een pergola met harmonicadoek zelf maken. Het is in dat kader wel verstandig om de standaard maten aan te houden. Je bent behoorlijk meer geld kwijt als je kiest voor afwijkende maten harmonicadoek namelijk. Kijk ook goed welk type doek je precies op de pergola wenst. Kies vervolgens voor logische afmetingen. Houd er rekening mee dat het doek doorgaans ongeveer tien centimeter extra vraagt in de breedte. Kies je voor een los doek, dan dien je er rekening mee te houden dat elke hoek van de pergola tenminste 10 centimeter extra vraagt.

Pergola maken voor druiven

De meeste mensen gebruiken de pergola om klimplanten de ruimte te bieden, anderen kiezen juist voor druiven.  Kies je hiervoor, zorg dan in elk geval voor een grotere en robuuste pergola en geef de plantjes ook echt de ruimte. Je kiest voor rasterwerk aan de zijkant zodat de druiven ook daadwerkelijk kunnen klimmen. Je kunt zelf ook een trellis maken van dunne latjes. Kant en klaar kopen is echter gemakkelijker. 

Houten pergola maken

Een houten pergola maken kan echt iedereen. Belangrijk is de basis, als die staat dan komt de rest vanzelf wel. Kijk goed hoe je de pergola gaat plaatsen. De staanders moeten op zeer stevige wijze in de grond worden vastgezet. Kies voor een diepte zo rond de 50 centimeter in de grond. Hout kan in de grond gaan rotten. Je kunt echter kiezen om de paal van een speciale rubberlaag te voorzien voor ze de grond ingaan. Dit gaat het rotten nadrukkelijk tegen. Je kunt de palen ook in snelbeton gieten. Dit gaat ook rotten tegen, en bovendien staat je pergola dan steviger. 

Halfronde pergola

De pergola had je voorheen eigenlijk in slechts een variant. Tegenwoordig is dat wel anders. Een halfronde pergola bijvoorbeeld, is helemaal hip. Behalve met de vorm zoals een halfronde pergola, kun je de pergola ook nog voorzien van iets extra’s, bijvoorbeeld in de vorm van een schommel voor je zoon of dochter. Kies dan wel voor de goede schommelhaken.

Ronde pergola

Een ronde pergola zelf maken is lastiger dan wanneer je kiest voor de traditionele vorm. Overigens kun je ook kiezen voor een zeskant of achthoek als het om de pergola gaat.  Een ronde pergola, en dan bedoelen we ook echt een volledige ronde vorm, zul je toch echt moeten laten maken en dus moeten bestellen. Overweeg dus goed of het je dat waard is, want daar zitten ook weer extra kosten aan. 

De pergola is een aanwinst voor je tuin

En zo zie je maar dat een pergola maken iets is dat je zelf kunt. Het is niet moeilijk, wel een mooie uitdaging om de pergola precies zo te maken als jij voor ogen hebt. Kies je voor de standaard pergola, voor harmonicadoek of kies je voor een pergola vooral als je druiven de ruimte wilt geven om te groeien? Met een pergola kun je alle kanten op. En mits goed geplaatst is het in vrijwel alle gevallen een aanwinst voor je tuin. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button