Trends

Raam decoratie trends van 2022

De raamdecoratie is net als alle interieurelementen aan mode onderhevig. Dit artikel gaat in op de nieuwste trends om je ramen te bekleden. Of je nu voor gordijnen of vouwgordijnen gaat. Of gek bent op inbetween gordijnen, jaloezieën of stoere shutters. Raamdecoratie heeft heel vaak te maken met privacy. Ook zonwering is van belang, zeker als je veel achter je computerscherm zit of tv kijkt. Maar… raamdecoratie heeft ook invloed op de sfeer van je woning. De grote oppervlakken raambekleding gaan snel een ruimte domineren. Raamdecoratie is dan ook iets om mee te nemen in je styling. En ga je toch stylen? Check dan even de laatste trends qua raamdecoratie.

Trend 1 – jaloezieën in opmars

Houten jaloezieën waren al niet meer weg te denken als raambekleding. In 2022 is de populariteit van deze raambekleding nog veel meer gegroeid. Komt dat omdat ze praktisch zijn of omdat ze een modern tintje geven aan je interieur? Waarschijnlijk beide maar het is wel heel handig dat je snel kunt bepalen hoeveel licht je in de kamer wilt door simpel de lamellen via bedieningskoorden te kantelen. De trend heeft een ruimere variatie jaloezieën opgeleverd. Je kunt ze nu prachtig afstemmen op je eigen interieur. Er zijn zoveel kleuren en materiaalsoorten beschikbaar.

Trend 2 – Into the darkness

Ook helemaal ‘in’ is raamdecoratie die donker kleurt. Het gaat dan om diepblauw, mat zwart, diverse tinten donkergrijs en echt donkere houttinten. Een vleugje luxe wordt zo toegevoegd aan je interieur. Pas je die ‘darkness’ toe op shutters of houten jaloezieën, dan krijgen je raampartijen een prominent aanzien. Donkere vouwgordijnen doen ook mee in deze trend. Deze trend is waarschijnlijk de meest verrassende van het jaar. Zwarte jaloezieën en lange donkere overgordijnen gaan niet alleen de woonkamer bepalen maar geven ook een bepaalde luxe aan keuken en slaapkamers. Je hoeft echt niet per se donkerbruine gordijnen te kiezen; dieprood en donkerblauw geven ook een mooie donkerte.

Trend 3 – Duurzaam

Het mag duidelijk zijn dat waar de maatschappij op alle fronten verduurzaamt, er ook een trend ontstaat bij raamdecoratie die duurzaamheid uitstraalt. In dit geval kies je dan voor raamdecoratie die jaren meekan en dus niet snel vervangen hoeft te worden; weg met de wegwerpmaatschappij, dus. Het mooie is dat deze decoratie kwalitatief is en dat zie je terug in de afwerking van bijvoorbeeld houten jaloezieën. Die zijn extra beschermd door diverse lak- en verflagen. En de houtkwaliteit mag er zijn. Ook bij stoffen is duurzaamheid hét trefwoord. Je kunt stoffen kopen die van herbruikbare materialen zijn gemaakt; van PET-flessen of gebruikte jeans. Recycling is koning in de nieuwe trends voor raamdecoraties.

Raam decoratie trends van 2022

Trend 4 – Elektrisch gemak

Het slimme huis is steeds meer feit aan het worden. Koffiezetapparaten die automatisch aangaan, verlichting die slim inspeelt op je beweging door het huis. En ook gordijnen en jaloezieën die automatisch openen en weer sluiten. Vooral houten jaloezieën die je elektrisch kunt bedienen, zijn hot. Via de afstandsbediening bepaal jij dan lekker zittend hoeveel licht je de kamer in wilt laten stromen. Heb je al teveel afstandsbedieningen op je salontafel liggen? Veel raamdecoraties laten zich ook goed bedienen via je smartphone, nadat je een app hebt gedownload. Wist je dat elektrische raambekleding ook veiliger is dan bekleding met touwtjes en koorden. Bovendien is het al heel gewoon om draadloze jaloezieën en zonneschermen in huis te hebben. Dat scheelt aan onhandige snoeren. Domotica is een almaar doorgaande trend.

Trend 5 – Van industrieel terug naar warmte

Raamdecoraties bewegen in 2022 terug naar de gordijnen. Warmte, zachtheid en een bepaalde dromerigheid zijn zaken die gordijnen prachtig uitstralen. Linnen en katoenen gordijnen doen het goed in deze trend. Ze zorgen voor een natuurlijke en rustige uitstraling. Met een wave plooi geef je ook nog iets elegants aan deze gordijnen. 

Trend 6 – Textuur

De algemene trend in interieurdesign omarmt texturen. Textuur heeft een dubbele betekenis. Aan de ene kant gaat het om de structuur van stofvezels van geweven gordijnen. Zodra je een stof aanraakt, voel je de textuur. Aan de andere kant gaat om de textuur van een ander materiaal dat door de gordijnstof wordt nagebootst. Denk aan gordijnen met een marmertextuur. Of met een houtnerftextuur. Zeker als je voor donkere varianten van textuurgordijnen kiest, zit je helemaal in de moderne raamdecoratietrend. Dit soort gordijnen met abstracte texturen doen het geweldig bij een minimalistische interieurstijl maar passen ook goed bij moderne en industriële woonstijlen.

Samengevat

De nieuwe trend voor raamdecoraties is als volgt:

• donker is niet verkeerd

• nadruk op smart home decoraties

• meer verduistering

• kwaliteit telt (verduurzaming)

• recycling is hot (verduurzaming)

Gerelateerde artikelen

Back to top button