Vloeren

Vloerkleed en vloerverwarming

Vloerverwarming was een tiental jaar geleden nog een luxeproduct in de Nederlandse huizen maar de laatste jaren veranderd dat steeds meer. Het aantal huizen dat beschikt over vloerverwarming neemt steeds meer toe. En dat is ook wel begrijpelijk want vloerverwarming biedt een hele hoop voordelen. Maar als je de woning leuk wilt inrichten en je beschikt over vloerverwarming dan is het handig om te weten waar je op moet letten als je bijvoorbeeld een vloerkleed wilt kopen voor op de vloerverwarming. Hier lees je er alles over.

De werking van vloerverwarming

In het algemeen weten de meeste mensen wel hoe het principe van vloerverwarming werkt maar mocht het je onbekend zijn dan volgt nu een vlugge uitleg. Bij vloerverwarming wordt er een netwerk van buizen aangebracht. Door deze buizen stroomt verwarmd water. Door het verwarmde water krijgt de vloer boven de vloerverwarming een aangename temperatuur. 

Deze temperatuur is ook in te stellen met een thermostaat net zoals de gewone cv-kachel. Je hebt dus in de winter of koude herfstdagen nooit meer last van koude voeten. De vloerverwarming zorgt voor een heerlijke, aangename temperatuur. 

Bij de aanschaf van vloerverwarming is het belangrijk om alvast te kijken naar wat voor vloer je zou willen plaatsen en ook hoe je de aanleg van de vloerverwarming gaat doen. Of je dat zelf wilt doen of dat je het uitbesteed. Besef je wel dat vloerverwarming plaatsen een specialistisch klusje is. 

De aankleding van de woning met vloerverwarming

Wanneer jouw woning beschikt over vloerverwarming is het wel belangrijk om te weten dat niet elk type vloer geplaatst kan worden op de vloerverwarming. Het moet een vloer zijn die hiervoor geschikt is. Als je dus van plan bent om vloerverwarming aan te schaffen is het heel erg belangrijk dat je er ook op let dat de vloer geschikt is voor vloerverwarming. 

Vaak wordt dit ook wel aangegeven bij de verkopende partij en mocht je erover twijfelen dan is het wel belangrijk om hiernaar te informeren. Je wilt ook niet een vloer plaatsen die naderhand ervoor zorgt dat hij of beschadigd raakt of dat de vloerverwarming niet zijn werk (optimaal) kan doen doordat de vloer niet geschikt is. 

Een vloerkleed kopen

Een vloerkleed kopen

Hetzelfde geld dus eigenlijk ook voor het kopen van een vloerkleed. Wanneer jouw woning voorzien is van vloerverwarming is het belangrijk om een vloerkleed te kopen die hiervoor geschikt is. Zo is het dus heel erg belangrijk dat je een vloerkleed hebt die niet synthetisch is. Want plastic op een hittebron plaatsen, je kunt met logisch nadenken al begrijpen dat dit niet een goed idee is. 

Ook een vloerkleed met een gelijmde rug is niet geschikt om te plaatsen. Dit heeft dezelfde nadelige gevolgen als een vloerkleed die op synthetische basis is gemaakt. Dit komt doordat het niet geschikt is om in aanraking te komen met een hittebron.

Als dat wel gebeurt loop je namelijk risico dat de vloer beschadigd raakt en dat er verkleuringen optreden. Dit is natuurlijk hartstikke zonde en onnodig. 

Het is dus echt belangrijk om je goed te verdiepen in het type vloerkleed dat je koopt. Een vintage vloerkleed is vaak erg leuk om te kopen én geschikt doordat die meestal niet uit plastic bestandsdelen vervaardigd zijn. Vaak zijn vintage vloerkleden gemaakt van zuiver wol. En dat is echt belangrijk voor op vloerverwarming. 

Wol is dus het allerbeste. En wat ook belangrijk is bij een vloerkleed is om een antislip mat onder het vloerkleed te plaatsen. Dit komt omdat de vloer op de vloerverwarming vaak wat gladder is. Daarnaast is het plaatsen van een antislip mat ook goed voor het behoud van het vloerkleed.

Goede voorbereiding is de sleutel

Wanneer je besluit om te gaan kijken voor vloerverwarming is het belangrijk dat jij jezelf goed inleest en voorbereidt. Ten eerste is het plaatsen van vloerverwarming een specialistische klus. Als je geen Bob de Bouwer bent van nature kun je beter op voorhand al besluiten om de klus uit te besteden. Vloerverwarming moet goed aangelegd worden want als het er later uitgetrokken moet worden zit jij met de gebakken peren. 

En wanneer je gaat kiezen voor een vloerkleed is het belangrijk om een vloerkleed te kopen die hiervoor geschikt is. Deze mag absoluut niet bestaan uit plastic onderdelen want dit kan zowel het kleed als de vloer beschadigen. Ook voor de vloer geld dat je een vloer moet kopen die geschikt moet zijn voor vloerverwarming. Maar als je eenmaal vloerverwarming hebt kun je genieten van heerlijke warme voeten.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button