- Lichtplan voor algemene verlichting
- Lichtplan voor werkverlichting
- Verlichtingsplan voor accentverlichting
- Lichtplan voor sfeerverlichting
- Stappenplan voor lichtplan
- Tips
Bij het inrichten van een huis denk je meteen aan verf, behang, vloeren en meubels. Veel mensen zullen in de toekomst alleen thuis verlichtingsapparatuur overwegen. De meerwaarde van verlichting wordt meestal over het hoofd gezien, wat jammer is! Verlichting bepaalt functie, sfeer en uitstraling, daarom is het belangrijk om goed na te denken over hoe en hoe je huis te verlichten. Wil je optimaal gebruik maken van verlichting, maak dan een lichtplan!
In het lichtplan moet je een lichtontwerp voor je huis ontwikkelen: het lichtplan zet je ideeën om in realiteit. Zo krijg je een goed beeld van de impact die jouw ideeën hebben op het interieur. Als u bovendien voor een (ver) bouw een lichtplan maakt, kunt u het gebruik van onbruikbare aansluitpunten vermijden en het missen van aansluitpunten die u anders wel zou willen gebruiken.
Om een lichtplan voor een specifieke ruimte te maken, is het belangrijk om goed na te denken over de functie van die ruimte. Wat is het gebruik van? Wilt u slapen, koken, ontspannen, werken, douchen of baden, tv kijken of lezen? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Wie gebruikt deze ruimte? Waar wil je heen? Welk licht heb je nodig? Er zijn veel basisverlichtingsprincipes die u kunnen helpen.
Maak een lichtplan voor algemene verlichting
Algemene verlichting wordt ook wel basisverlichting genoemd. Dit zorgt ervoor dat er voldoende licht in de kamer komt, waardoor de kamer mooi en uniform is en licht uitstraalt. Het licht is niet duidelijk en het schaduweffect is zo klein mogelijk om uw ogen te kalmeren. Het is zo dicht mogelijk bij daglicht. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door beglazingslampen te plaatsen. Deze lampen reflecteren het licht naar boven en naar achteren vanaf het plafond en reflecteren zo diffuus de hele kamer. Algemene verlichting heeft doorgaans een hogere lichtopbrengst en een goede balans tussen direct en indirect licht.
Ontwikkel een lichtplan voor werkverlichting
Taakverlichting of functionele verlichting is gericht licht. Denk hierbij aan de verlichting boven de eettafel of de leeslamp naast de fauteuil. Dit type verlichting wordt meestal op verschillende tijdstippen van de dag gebruikt, dus als de verlichting regelbaar of dimbaar is, is dat prima. Als het licht boven de eettafel bijvoorbeeld gedimd kan worden, is dat een goede keuze, en voor het lezen van een krant is meer licht nodig dan voor een romantisch diner. Het is echter belangrijk om niet direct in de lichtbron te kijken en er is geen schaduweffect op de werkbank.
Lichtplan voor accentverlichting
Benadrukte verlichting wordt gebruikt om objecten of locaties te markeren en de aandacht te trekken. Overweeg bijvoorbeeld een schijnwerper die schilderkunst of architectonische details benadrukt.
Lichtplan voor sfeerverlichting
Bij decoratieve verlichting of sfeerverlichting is de esthetiek van de lampen erg belangrijk. Ten eerste heeft het niet langer de functie om de kamer te verlichten, maar het werkt goed. Veel van deze lampen hebben een lage lichtopbrengst en vallen op door hun uiterlijk. Ze zijn erg in het oog springend in je interieur, zelfs open haarden of kaarsen staan onder decoratieve verlichting.
Lichtplan stappenplan
Stap 1: Maak de juiste plattegrond van de kamer (juiste maat). Plaats uw meubels op de plattegrond. Geef aan of er hangende of staande schilderijen of kunstwerken zijn. Als de aansluitpunten en technische voorzieningen vast zijn, kunnen deze ook de ruimte in worden getrokken.
Stap 2: Gebruik vervolgens cirkels om de activiteiten in de kamer weer te geven. Geef duidelijk aan welke activiteiten in welke ruimte plaatsvinden: Wat is het eetgedeelte? Waar lees je de krant? Wat is de zithoek?
Stap 3: Zet nu de basisverlichting in je plattegrond. Houd hierbij rekening met direct én indirect licht. Zet simpelweg kruisjes. Let wel even op; heb je geen aansluitpunten in het plafond? Begin dan niet aan opbouw- of inbouwspots.
Stap 4: Plaats sfeerverlichting op uw plattegrond. U kunt sfeer creëren door een glanzend oppervlak te maken. Dit betekent spelen in duisternis en duisternis. Zo kun je licht en donker afwisselen door diffuse verlichting toe te passen. Evenzo moet u rekening houden met alle vaste aansluitpunten.
Stap 5: Ten slotte voeg je taakverlichting toe. Plaats een goed gericht licht waar je wilt lezen (bijvoorbeeld in de vorm van een bureaulamp of verticale leeslamp). Plaats een gericht licht waar u wilt werken. Evenzo moet u rekening houden met alle vaste aansluitpunten. Ook is het een goede keuze om goed te kijken of de verlichting op een bepaalde locatie gecombineerd kan worden. Er zijn veel lampen met meerdere functies.
Stap 6: Nu je weet wat voor soort lampen er in de kamer nodig zijn, kun je de uiteindelijke lampen kiezen. Persoonlijke voorkeuren en gewenste stijl spelen hierbij een rol. Maar ook het budget is erg belangrijk.
Stap 7: Als je een nieuw huis wilt bouwen, kun je hierin je eigen aansluitpunten definiëren, en vervolgens kun je aangeven waar deze punten moeten komen en waar je de dimmer in de schakelaar wilt installeren.
Bij het maken van een lichtplan moet u nog steeds met veel factoren rekening houden.
- Onthoud dat een 65-jarig kind 3,5 keer meer licht nodig heeft dan een 25-jarig kind. Daarom moet de hoeveelheid licht voor verschillende leeftijdsgroepen in een gezin instelbaar zijn (dimmen).
- Werk met contrasten. Door te spelen met schaduw en lichtinvallen wordt het al gauw een stuk aangenamer
- Een goed lichtplan dient binnen op verschillende hoogtes te worden uitgevoerd. Creëer accenten door interne details te benadrukken en geef het interieur sfeer en persoonlijkheid.
- Wil je dat de woonkamer er groter uitziet? Koop dan een lamp die indirect licht verspreidt. Deze lampen reflecteren het licht van de lichtbron vanaf de muur of het plafond. Hierdoor ontstaat een ruimtelijk effect.
- U kunt de lamp kiezen die past bij uw interieurstijl op basis van de vorm, kleur en uitstraling. Wanneer je bij elkaar passende vormen, kleuren en materialen kiest, heb je een gevoel van eenheid in het interieur. Het kan handig zijn om hier de productlijn te gebruiken.
- Als u bijvoorbeeld twee lampen tegelijk wilt schakelen, kunt u een speciaal apparaat op het stopcontact installeren dat kan worden geschakeld met de afstandsbediening. Deze zijn apart verkrijgbaar bij elektrotechnische experts. Deze externe stopcontacten hebben meestal ook een dimfunctie.
- Het is ook belangrijk om de kleuren in de kamer te gebruiken. Lichte kleuren reflecteren licht binnenshuis en donkere kleuren absorberen licht. Daarom is in donkere kamers meer (kunst) licht nodig. Het gladde oppervlak kan licht beter reflecteren. Felle kleuren worden helderder en wit wordt witter. Rode en roze tinten verschijnen dieper onder kunstlicht, terwijl blauw en groen kunnen vervagen.