Tuin

Overkapping gezellig inrichten

Een overkapping in de tuin, het wordt steeds populairder. Steeds vaker zie je tuinoverkappingen als een verlengstuk van de woonkamer. En dat is ook wel begrijpelijk want door een tuinoverkapping in jouw tuin te plaatsen beschik je altijd over een plek waar je heerlijk kunt zitten als het misschien even wat minder is qua weer. Een overkapping biedt dus de gelegenheid om op elk moment van de dag en in het seizoen te kunnen genieten van de tuin. Maar een overkapping kun je ook van de binnenkant leuk en gezellig inrichten en hier lees je hoe je dat kunt doen.

Een overkapping plaatsen

Wanneer je een overkapping gaat plaatsen in jouw tuin moet je goed opletten of je een vergunning nodig hebt ja of nee. Het plaatsen van een overkapping is een pittige klus en dat moet je wel goed begrijpen. Een terrasoverkapping bouwen zonder vergunning is zeker wel mogelijk maar niet elke overkapping is hetzelfde.

Het is dus belangrijk om je hier goed in te verdiepen zodat je niet achteraf problemen gaat krijgen omdat je een vergunning nodig bleek te hebben. En natuurlijk moet je ook rekening houden met waar je de overkapping gaat plaatsen. Als je deze namelijk direct aan jouw huis vastzet wordt het gezien als een verlenging van de woning en hier is zeker een vergunning voor nodig.

Het inrichten van een overkapping

Als je een overkapping hebt geplaatst kun je beginnen met het inrichten van de overkapping. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt natuurlijk beginnen met het stijlen van de overkapping door een mooie hoekbank in de overkapping te plaatsen. Die kun je vervolgens weer versieren met mooie kussens. Dit geeft al een extra sfeer.

Maar je hebt ook de mogelijkheid met een overkapping om de overkapping te versieren met mooie verlichting. Je kunt ervoor kiezen om dit simpel en eenvoudig te doen met bijvoorbeeld slangverlichting of ophangverlichting. Maar je kunt ook kiezen voor een constructie met inbouwverlichting met mooie spotjes op basis van ledverlichting.

Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van de verlichting voor jouw overkapping. En een mooie verlichting is gelijk al heel erg bepalend voor de sfeer en inrichting van jouw overkapping. Verlichting bepaald een hele hoop.

Het inrichten van een overkapping

Overige decoratie

Je hebt nog veel meer mogelijkheden om jouw tuin overkapping leuk in te richten. Je kunt bijvoorbeeld een mooie wanddecoratie maken waarop je weer leuke beeldjes kun plaatsen of een mooie foto. Je hebt natuurlijk ook speciale wandschilderijen op canvas voor in de tuin. 

Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken wat de mogelijkheden zijn. Het hangt een beetje van jouw budget af wat je allemaal wilt doen met jouw overkapping. Maar het is wel leuk om te benoemen dat je niet per definitie een groot budget nodig hebt om een leuke inrichting te realiseren voor jouw overkapping. 

Als je een beetje handig bent en creatief kun je zelf ook leuke dingen in elkaar knutselen. Bijvoorbeeld mooie planken aan de wand of iets met pallet hout. Misschien kun je leuk schilderen? Dan kun je ook nog zelf een goedkoop canvas kopen en iets moois schilderen. Er is zoveel mogelijk. Maar je moet proberen om de mogelijkheden te ontdekken en te bekijken.

Onderhoud van de overkapping

Met alleen het plaatsen van een overkapping ben je er natuurlijk niet. Het is namelijk ook belangrijk dat je ook jarenlang nog van jouw overkapping kunt genieten. Daarnaast is het echt super vervelend dat je een overkapping hebt gebouwd en hij stort na verloop van tijd in elkaar. Of je krijgt te maken met lekkage. Daar word je ook niet blij van.

Onderhoud voor je overkapping is dus echt heel erg belangrijk. Een goed onderhoud is een kwestie van discipline en bijhouden. Dat betekent dat je regelmatig de overkapping schoonmaakt. Zorg er ook voor dat de goot op het dak van de overkapping regelmatig leeg gemaakt en goed doorgespoeld. Een goed onderhoud verlengt de levensduur van jouw overkapping.

Maar het voorkomt dus ook een hoop ellende zoals lekkage, schimmel en dergelijke. Dat zijn dingen die je niet in je overkapping wilt hebben. Zeker niet als je ook nog eens mooi tuinmeubels erin hebt staan. Zonde dat je spullen kapotgaan omdat je je de overkapping niet goed onderhouden hebt. Een goed onderhoud is belangrijk want zo kun je lang van jouw overkapping genieten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button