TuinWoonruimtes

Terrasoverkapping bouwen zonder vergunning

Story Highlights
  • Je moet je houden aan de regels die in het Bouwbesluit zijn opgenomen
  • Roep altijd de hulp van een specialist in
  • In principe kun je prima zonder vergunning bouwen

Tegenwoordig lijkt iedereen wel een terrasoverkapping te hebben. Met een overkapping kunnen we nog langer buiten zitten tijdens de warmere maanden van het jaar en hoeven we niet bij het eerste het beste buitje naar binnen. Nou mag je een terrasoverkapping bouwen zonder vergunning, maar dan moet je je wel aan een aantal regels houden. Doe je dat niet dan kan het gebeuren dat je een gebouwde overkapping weg moet halen. En daar zit niemand op te wachten.

De regels in het Bouwbesluit zijn heilig

Die regels waarover we spraken staan allemaal in het Bouwbesluit. En nou kunnen we ons van Inspirationblog.nl best voorstellen dat je het Bouwbesluit niet helemaal uit je hoofd kent. Wat betreft de bouw van een terrasoverkapping moet je weten dat als de overkapping binnen een zone van 2,5 meter valt en niet hoger is dan vier meter je geen vergunning aan hoeft te vragen. Kom je wel buiten de 2,5 meter zone en wil je zonder vergunning bouwen, dan mag de overkapping de 3 meter hoogte niet overschrijden en niet groter zijn dan 30 vierkante meter. Een andere regel die in het Bouwbesluit is opgenomen is dat een overkapping wat betreft de totale oppervlakte nooit meer dan 50 procent van de tuin mag zijn. Uiteraard mag een terrasoverkapping ook geen dienst doen als een balkon of dakterras.

Roep de hulp van een specialist in

Als jij je aan bovenstaande regels houdt, dan kun je het zonder vergunning af. Wil je echter zekerheid en voorkomen dat je een al gebouwde overkapping later weer weg moet halen, roep dan de hulp van een specialist in. En dan het liefst meteen iemand die een terrasoverkapping op maat kan maken. Dan weet je in elk geval zeker dat je niets illegaals doet en je alleen maar plezier hebt aan je overkapping.

De investering dubbel en dwars waard

Behalve dat een terrasoverkapping ons bescherming biedt tegen regen, is het ook prima geschikt om de tuinmeubels en je loungeset van pallethout in de winter onder te zetten. De terrasoverkapping wordt vaak een verlengstuk van het huis en zeker tijdens de zomermaanden zitten we eigenlijk vaak hele dagen onder de overkapping. Daarom is het goed zaken te doen met een specialist, die zelf precies weet hoe het zit met de regelgeving en een perfecte overkapping voor je kan maken. Het is de investering dubbel en dwars waard.

Gerelateerde artikelen

Back to top button