Life Style

Planten tegen muggen

Story Highlights
  • Heel veel planten die helpen muggen uit je buurt te houden
  • Meeste muggen steken niet
  • Citroenplanten werken altijd

De zomer is mooi, maar betekent ook vaak de komst van muggen en andere insecten. En het nadeel van deze insecten is dat ze vaak in groten getale komen. Nog steeds zoeken mensen naar dé manier om muggen buiten de deur te houden. Een van die manieren is het gebruik van planten. Doorgaans gebruik je de bladeren van de planten om het over je huid te wrijven of verjaagt de plant door de geur de mug. Je hebt wel vijftig verschillend plantensoorten die je kunnen beschermen tegen muggen of die ze in elk geval uit je buurt houden.

Uit de orde van de tweevleugeligen

Muggen behoren tot de onderorde van de vliegende insecten uit de orde van de tweevleugeligen. De gemiddelde mug heeft een zeer klein en dun lichaam, met daaronder zes al even fijne pootjes. Ze beschikken over twee kenmerkende, veerachtige antennes. Daarmee kunnen ze bijzonder goed geur waarnemen. De mug heeft een kleine kop met een zichtbare zuigsnuit. Verreweg de meeste muggen kunnen overigens niet steken. Neemt niet weg dat ze heel veel overlast bezorgen. Muggen zijn jaarlijks indirect verantwoordelijk voor de dood van echt heel erg veel mensen. Overlast? Neem de langpootmug; de larven kunnen elk gazon in ernstige mate aantasten. De motmuggen zie je als er een riolering springt en rouwmuggen kunnen in gigantische zwermen voorbijtrekken en kunnen bijvoorbeeld het verkeer bijzonder hinderen. Meest ergerlijke is volgens de meeste mensen echter het geluid dat de muggen fabriceren. Dit geluid wordt veroorzaakt door de trillende vleugels en die vleugels zorgen voor dat herkenbare en gehate zoemende geluid.

Anti muggen plant

Iedereen zoekt de ultieme anti muggen plant, een plant die voor eens en altijd muggen buiten de deur en tenminste uit je buurt houdt. Die zoekt men zeker voor in de slaapkamer, want zeker tijdens de nachtelijke uren willen mensen nogal eens last hebben van muggen. Maar uiteraard houd je de muggen ook het liefst uit de woonkamer en de keuken. De beste anti muggen plant is er niet, het is wel zeker dat planten als de citroengeranium, lavendel en zeker ook de gewone geranium prima een anti muggen plant genoemd mogen worden.

Lavendel tegen muggen

Ongetwijfeld kent iedereen wel de lavendelplant. De plant met grijsgroene blaadjes en paarse bloemen. Vooral bijen en vlinders zijn dol op de lavendel en komen dan ook massaal op de lavendelplant af. Aan de andere kant werkt het goed tegen insecten, en zeker muggen en vliegen hebben het bepaald niet op lavendel. Ongeacht welke soort lavendel je ook hebt, ze werken vrijwel allemaal goed om muggen weg te houden. Lavendel is van oudsher een plant die je buiten hebt, ze zijn echter ook prima in staat om binnen hun goede werkt tegen muggen te doen. Gebruik de lavendelplant dus ook in je huis.

Citroengeranium tegen muggen

Wat ook een beproefd middel is tegen muggen, is citroen. En dus werkt ook de citroengeranium uitstekend tegen de aanwezigheid van de mug. Dat geldt al eveneens voor citroentijm, doorgaans vooral heerlijk in je eten. Door de blaadjes te kneuzen, blijven muggen wel uit je buurt. Alleen al een plantje citroentijm in de vensterbank helpt om muggen buiten de deur te houden. Ook gewone tijm helpt overigens om muggen weg te houden, al werkt citroentijm toch echt veel beter. Nog een tip; citroenmelisse. Een heel fraai plantje, dat gelijkenissen vertoont met een munt. Hoewel minder krachtig, helpt ook dit plantje muggen weg te houden.

Kruiden tegen muggen

We zijn er nog niet, want er is meer dat de muggen bij je uit de buurt houdt en wegjaagt. Zo kun je ook gebruik maken van kruiden in de strijd tegen muggen. Veel kruidensoorten helpen echt om muggen uit de buurt te houden. Bij veel van de kruiden dien je de huid in te wrijven met de kruiden. Op die manier is de geur namelijk het sterkst. Je merkt meteen effect en voelt je vrije zonder die vervelende muggen om je heen.

Eucalyptus tegen muggen

De Eucalyptus is een kleine boom, die maximaal een lengte van vijf meter bereikt. De boom heeft van die typische zilvergrijze blaadjes. De boom zelf ruik je overigens amper tot helemaal niet. Op zich werkt de boom dus niet tegen het verjagen van de gehate muggen. Kneus je echter de blaadjes van deze boom of wanneer je er water op gooit, dan komt er juist een zeer sterke mentholgeur vrij. De geur houdt muggen uit je buurt, helemaal als jij je huid inwrijft met de blaadjes van deze boom.

Gerelateerde artikelen

Back to top button