Life Style

Voorraadkast indelen

Voorraden aanleggen in huis kan heel handig zijn. Want als er bijvoorbeeld bepaalde aanbiedingen zijn in de winkel dan kun je daar een flinke buffer van inslaan als je voldoende opslagruimte hebt in huis. Maar het is ook wel fijn dat als je de luxe hebt van een voorraadkast dat je deze zo goed mogelijk indeelt. Zodat je overzicht krijgt over wat je op voorraad hebt en wat niet. En dat je het ook goed kunt bewaren. Hier lees je alles over hoe je dat doet.

Het nut van een voorraadkast

Het kan heel erg handig zijn om een voorraadkast in huis te maken. Een voorraadkast biedt meerdere voordelen. Zo kun je namelijk levensmiddelen (of huishoudelijke middelen) voordelig in slaan. En het is ook fijn dat je de producten op een goede manier kunt bewaren in huis. Daarnaast als je een voorraadkast hebt neemt dit minder ruimte in van de keukenkastjes. 

Vroeger was het heel gebruikelijk om voorraden aan te leggen. Zeker toen men nog niet over de luxe van koelmethodes zoals nu met de koelkasten en vriezer beschikte. In die tijd was het heel gebruikelijk om een voorraadkast te maken die koel was maar ook ventilatie had waardoor groenten in pot bijvoorbeeld langer mee konden gaan.

De voordelen van een voorraadkast

Een voorraadkast biedt je dus veel voordelen. Een voorbeeld: voor het eerst op jezelf wonen is spannend en kost veel geld. Je moet alles aanschaffen zoals inboedel maar ook de kosten dragen van de huur, gas water en elektra. Allemaal nieuwe dingen komen op je af. Hoe fijn en handig is het dan dat je voordelig levensmiddelen kunt inkopen vanuit een aanbieding? 

Op die manier kun je in elk geval al wat bezuinigen op de kosten van het eten en drinken. Je kunt dan gericht koopjes gaan jagen. Vooral als je net op jezelf gaat wonen zul je merken dat je echt moet wennen aan de verantwoordelijkheden die je ineens erbij krijgt. Alle vaste lasten en dergelijke die je moet dragen en dan is het wel fijn dat je op andere dingen kunt bezuinigen.

De voordelen van een voorraadkast

Wat heb je nodig om een voorraadkast te maken

Op zich heb je niet veel nodig om een goede voorraadkast te maken. Als je het geluk hebt dat je een inbouwkast hebt kun je natuurlijk deze gebruiken maar je kunt ook een dressoir gebruiken als voorraadkast. Wat wel belangrijk is dat is dat de voorraadkast droog is en voldoende ventilatie doorlaat. Anders heb je kans dat droogwaren zoals voorgebakken broodjes e.d. sneller schimmelen.

Je kunt met een paar eenvoudige Ikea hacks ook zelf een voorraadkast bouwen. Het hoeft allemaal niet zo vreselijk ingewikkeld te zijn als het lijkt. Een paar planken in de kelderkast aan de muur is ook een optie en dan heb je binnen no-time een mooie voorraadkast gebouwd. Durf out of the box te denken. Dat is heel erg belangrijk.

Voorraadkast indelen

Wanneer je een voorraadkast hebt ingedeeld is het heel handig om de kast praktisch en goed in te richten. Dat kun je bijvoorbeeld doen door het gebruik van bakjes en door de labelen. Je kunt van die sticker apparaten krijgen waarmee je naam stickers kunt maken. Met die naamstickers creëer jij heel makkelijk een overzicht waar wat moet komen te staan.

Zorg dat droogwaren op een plank liggen waar ook geen vocht bij kan komen. Het is dus heel erg belangrijk dat je op voorhand de voorraadkast goed inspecteert om te kijken of er geen vocht e.d. binnenkomt in de kast. Drinken kun je het beste op de grond zetten, onder in de kast. 

Maar het allerbelangrijkste is dat je voor jezelf een methode ontwikkeld waarbij je de spullen opslaat op een voor jou logische plek. Dat je overzicht en structuur krijgt in de kast. En het is echt aan jou om te ontdekken hoe dit het beste werkt. 

Te allen tijde is het wel belangrijk dat je voorkomt dat jouw voorraadkast een zooitje ongeregeld wordt. Daarom is het gebruik van bakjes voor bijvoorbeeld sausmixjes, kruiden e.d. heel erg handig. Op die manier slingert dat niet onnodig rond in de voorraadkast en voorkom je dat de voorraadkast rommelig wordt.

Daarnaast is het ook nog een goede tip om de producten te rangschikken op datum van aanschaf en houdbaarheid. Zo voorkom je dat er producten vanuit jouw voorraadkast over de datum raken en onnodig weggegooid moeten gaan worden. 

Maak de voorraadkast ook regelmatig schoon. En check dan gelijk of er producten zijn die weggegooid moeten worden. En zo krijg je ook inzicht welke producten je misschien niet meer zoveel hoeft in te kopen. Structuur in de voorraadkast is heel erg belangrijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button