Onderhoud

Zelf kinderbed maken

Kinderen krijgen is geen goedkope aangelegenheid. Je moet veel spullen halen zoals kleding, speelgoed en natuurlijk ook de inrichting van een kinderkamer. Al met al gaat dit behoorlijk in de papieren lopen. Maar wanneer je een beetje handig bent en van knutselen en klussen houdt kun je ook proberen om zelf een kinderbed te maken. Dat is leuk om te doen en het bespaart een hoop geld als je het vergelijkt met een nieuw bed aan te schaffen. Hier lees je wat je moet weten om een kinderbed zelf te kunnen maken en waar je op moet letten.

Waarom zelf een kinderbed maken? 

Het zelf maken van een kinderbed heeft diverse voordelen. Een van de voordelen is natuurlijk financieel. Zelf een bed kopen is over het algemeen goedkoper dan een bed kopen. Je kunt het natuurlijk uiteindelijk zo duur maken als je zelf wilt maar over het algemeen hoef je niet veel geld kwijt te zijn als je een beetje handig. 

Daarnaast is het natuurlijk heel erg leuk om zelf voor jouw kind een mooi bed te kunnen maken. Droomt jouw kleine jongen van een piraten bed? Hoe stoer is het dan als jij met jouw eigen handen voor jouw kleine prins zo’n mooi bed in elkaar kunt zetten. 

Het biedt dus meerdere voordelen om zelf een kinderbed te maken en los daarvan is het ook nog eens heel erg leuk om te doen. Het werken naar een mooi eindresultaat toe is leuk om mee te maken en te zien. Zo maak jij de perfecte kinderkamer met je eigen blote handen.

Maak een plan van aanpak

Voordat je als een malle gaat beginnen met timmeren en schroeven is het belangrijk om eerst een goed plan van aanpak te maken voor jouw klus. Zet een aantal dingen voor jezelf op papier. Bijvoorbeeld, wat voor soort bed wil je maken? En moet het bed mee kunnen groeien met jouw kind? Dit vraagt namelijk een andere bouwtechniek. 

Welk soort hout wil je gebruiken? Moet het bed ook nog een bepaalde kleur krijgen? En hoe wil je de overige inrichting van de kinderkamer doen? Verlichting kinderkamer? Gordijnen? Dit zijn allemaal belangrijke vraagstukken waar je voor jezelf eerst een duidelijk antwoord op moet hebben. 

Wanneer je je plan van aanpak compleet hebt kun je beginnen met het aanschaffen van de benodigde materialen en kun je ook een planning maken van hoelang je met de klus bezig gaat zijn. Dit is natuurlijk heel belangrijk als de kinderkamer binnen een bepaalde tijd af moet zijn. 

Wees realistisch

Wanneer je voor het eerst een bed gaat bouwen moet je eigenlijk beginnen met een basis bed. Niet te veel tierelantijnen of verwachten dat je direct al een multifunctionele hoogslaper kunt bouwen. Zo werkt het niet en dat is ook niet realistisch om te verwachten van jezelf. 

Zoek op het internet eens naar informatie over een basis kinderbed en hoe je deze maakt. Voorbereiding is echt het halve werk. Als jij jezelf goed voorbereidt dan kun je een bed maken waar jouw kind nog jarenlang plezier van heeft. 

Voorbeelden zijn er online genoeg te vinden. Het gevaar is alleen dat je steeds mooiere en grotere bouwwerken vindt en jij je daarin kunt verslikken. Je moet wel over voldoende bouwervaring beschikken om iets aan te kunnen. Maar niet alleen dat is belangrijk, ook jouw budget. 

Ook al is het zelf bouwen van een bed een stuk goedkoper dan het nieuwkopen van een bed, toch kost het geld. Daar moet je gewoon rekening mee houden. Maak daarom voor jezelf een financieel plan, hoeveel het nieuwe bed mag kosten.

Geniet van de klus

Het meest belangrijke is dat je geniet van het zelf maken van een kinderbed. Hoe mooi is het dat je dit als vader of moeder zijnde voor jouw kind mag en kan doen? Dat is iets om trots op te zijn. Daarom is het ook heel erg belangrijk dat je ondanks alle drukte die je hebt van het bouwen, niet vergeet om ook daadwerkelijk te genieten van het bouwproces en het eindresultaat. 

Want het is bijzonder dat je als mens zijnde in staat bent om zelf een bed te bouwen voor jouw kind. En misschien nodigt het wel uit om nog meer kindermeubels zelf te gaan maken? De opties zijn eindeloos en het is aan jou om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button