DIY

Hoe hang je fotolijstjes op?

Story Highlights
  • Bevestigen afhankelijk van het ophangsysteem
  • Bij houten wanden kun je met spijkers werken
  • Werk met een waterpas en een soepel werkende boormachine

Je koopt fraaie fotolijstjes en hebt al helemaal in gedachten welke foto een plek krijgt achter de lijst. Nu alleen het fotolijstje nog even ophangen. Maar hoe dan? Veel mensen kopen vol enthousiasme een fotolijstje, maar geven die vervolgens geen plek aan de muur. Simpelweg omdat ze niet weten hoe en omdat ze bang zijn de muur te beschadigen. Woningcourant heeft ook twee linker handen, maar slaagde er wel in om fotolijstjes op te hangen. Het is net als bij het maken van een eigen loungeset een kwestie van inlezen en gewoon doen. Bij ons hangen de lijstjes overigens nog steeds. En nog steeds kaarsrecht.

Verschillende ophangsystemen beschikbaar

Het ligt er maar net aan welke ophangsysteem gebruikt wordt om aan te geven hoe je fotolijstjes ophangt. Je kunt te maken hebben met rails, schroeven en er zijn systemen zonder boren. Heb je een houten wand, dan kun je het bovendien vaak prima met spijkers af. Fotolijstjes heb je ook al in talk van verschillende uitvoeringen en het is zaak tijdens de bevestigingswerkzaamheden de muur niet te beschadigen. Wil je structuur? Hang dan het midden van elke lijst op gelijke hoogte. Dan creëer je een harmonieus geheel aan de wand. Wat je ook moet doen is de goede ooghoogte bepalen. Vaak ligt die hoogte ergens tussen de 150 en 160 centimeter overigens. Markeer de plek en werk vanuit de gemarkeerde plaats. Gebruik daarbij een waterpas voor een rechte lijn en markeer met potlood. Vervolgens is het een kwestie van boren met het liefst een soepel draaiende machine.

Bepaal de onderlinge afstand door de lijstjes eerst op de grond te zetten

Bepaal ook de afstand tussen de verschillende fortolijstjes die je op wilt hangen. Dat kun je doen door ze eerst op de grond te zetten en er vervolgens van enkele meters afstand naar te kijken. Tevreden? Dan houd je die afstand aan. De systemen zonder boren werken met een schroeflijst en een kooflijst. Zij vormen de rails, de hangertjes doen de rest. Je schroeft eerst de schroeflijst aan de muur, vervolgens plaats je de kooflijst op de schroeflijst. Zo realiseer je een doorlopende opening waarin je de hangertjes kunt plaatsen. Je kunt ook werken met vastklikstrips. Daarmee kun jij de fotolijstjes gemakkelijk en in een rechte lijn ophangen. Voordeel is dat de lijstjes op deze manier gemakkelijk te verwijderen zijn.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button