WoonkamerWoonruimtes

5 Tips voor stijlvolle woonkamerverlichting

Story Highlights
  • Staande lamp als leeslamp
  • Denk ook aan een kroonluchter
  • Direct en indirect licht

Verlichting kan heel veel doen in je huis. Het bepaalt de sfeer voor een groot deel. Idealiter kun jij je verlichting thuis aanpassen aan het moment, aan de situatie. We geven je hier vijf tips voor stijlvolle woonkamerverlichting. Lampen genoeg in elk geval, want we kennen ongetwijfeld allemaal de plafondlamp, sfeerverlichting, de wandlamp en de hanglamp. Belangrijk bij de keuze voor de lampen is de stijl die je hebt en de functie die de verlichting heeft. Voor een lees- en werkplek is directe verlichting noodzakelijk. Voor het realiseren van een sfeervolle ruimte is indirecte verlichting weer een stuk beter.

Plafondlamp in de woonkamer

Met een plafondlamp laat jij je woonkamer langer lijken. Plafondlampen zorgen in de meeste gevallen voor algemene en indirecte verlichting. Ze staan voor gelijkmatige verlichting. Met de lamp kun je bovendien meteen ook de vaak lelijke contactdoos in het plafond wegwerken. Daar wordt de kamer meteen een stuk netter en meer afgewerkt van.

De hanglamp in de woonkamer

De hanglamp kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kan in de woonkamer een werkplek zijn ingericht, waar wat feller licht noodzakelijk is. Je kunt die plekken realiseren door bijvoorbeeld met een aparte hanglamp te bevestigen op die plek. Zo kun je daar direct licht organiseren als er in de ruimte gewerkt moet worden.

De hanglamp boven de salon- en eettafel

Het is erg belangrijk om de hanglampen boven de eettafels op de juiste hoogte te plaatsen. Je moet in elk geval altijd goed onder de lamp door kunnen kijken als je aan de tafel zit. De gemiddelde hoogte van vloer tot aan de onderkant van de lamp is vaak tussen de 160 en 200 centimeter. De hanglampen die je boven de salontafel maakt, hang je hoger dan de hoogte van de lamp boven de eettafel.

Kroonluchters voor een stijlvolle woonkamer

Met kroonluchters geef je de ruimte extra luxe en meer uitstraling. Een kroonluchter is imponerend en een meer dan goed alternatief voor de hanglamp. De uitstraling van de kroonluchter beïnvloedt meteen de ruimte waarin ie hangt. Het is direct het pronkstuk in de kamer, houd daar wel rekening mee.

Kies voor de staande lamp

De vloerlamp of staande lamp heb je eveneens in allerlei soorten en maten. Je hebt lampen met verlichting die omhoog gaat of een kunstwerk in de spotlight zet, een staande lamp als leeslamp en staande lampen die omgevingslicht bieden. Geef een staande lamp wel de ruimte om het licht te laten schijnen. Met een vloerlamp kun je de woonkamer bovendien hoger laten lijken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button